Hollands Kroon Actueel

Helders bedrijf komt met superuitvinding, de ‘fijnstoffilter’

REGIO – Uitvinder Peter van Wees van het Helderse bedrijf Envinity heeft er 4000 uur onderzoek gedaan om een installatie te kunnen bouwen die fijnstof en ultrafijnstof uit de lucht kan filteren. Gistermiddag vond de wereldpremière plaats in de RAI tijdens de Offshore Energy-beurs.

“Het is echt mijn kindje”, zegt Peter van Wees tegen verslaggever Matthijs Gemmink van NH.  “Dit is niet mijn eerste patent maar wel de meest speciale.” Hij staat glunderend naast een grote zuiginstallatie, die volgens hem voor de hele wereld van belang kan zijn.

Niet fijn

“Het fijnstofprobleem ontgroeit eigenlijk alle landsgrenzen, het is een wereldprobleem. Als je stof inademt vinden je longen dat niet fijn. Mensen met astma hebben er last van. En grote hoeveelheden stof en ultrafijn stof kunnen in je bloed terecht komen en dan zijn er legio gezondheidsproblemen.”

Maar de productie van fijnstof is ook een probleem voor de economie: “Er zijn nu bijvoorbeeld bedrijven die niet kunnen doorgroeien omdat de overheid ze een beperking oplegt.” Volgens van Wees zijn de fijnstofzuigers overal te plaatsen, op daken van bedrijven maar bijvoorbeeld ook bij drukke rotondes of andere verkeersaders.

Werkgelegenheid

Het gaat nu nog om een prototype, maar als er interesse komt vanuit de hele wereld kan dat wel eens flink wat banen opleveren voor Den Helder: “We hopen inderdaad een enorme werkgelegenheid te creëren voor Den Helder en omstreken. We denken de komende 3 tot 5 jaar aan zo’n 700 banen.”

Reageer op dit onderwerp