Marit Raaijmakers: ,,geen angst overgehouden aan valpartij”

HIPPOLYTUSHOEF – Ze gaat het halen. Daar is Marit Raaijmakers wel zeker van. De jonge renster brak tijdens Six Day London zowel haar sleutelbeen als pols, maar het herstel verloopt spoedig. En dus traint ze inmiddels weer op de piste en kijkt ze uit naar de zesdaagse op haar thuisbaan, aldus meldt 6 six day Amsterdam op haar website.

Tekst: Edward Swier

Zeventien is ze pas. Zeventien jaar. Maar zowel in Londen als Amsterdam staat ze tussen gerenommeerde namen, vrouwen met olympische ervaring. Vrouwen ook met olympische titels op hun naam. Marit Raaijmakers, uit Hippolytushoef, is echter voor de duvel niet bang. ,,Ik heb ook geen angst overgehouden aan die val in Londen.’’

,,Tuurlijk merk ik dat ik nog jong ben als de grote namen aanzetten, dan moet ik wel echt heel diep gaan. Zoveel inhoud heb ik natuurlijk niet. Nog niet.’’ Raaijmakers komt er, getuige ook haar uitslagen van afgelopen maanden, echter snel aan. Zo werd ze bij het EK tweede op de puntenkoers en veroverde ze met haar ploeggenotes van het Beet It Ladies Cycling Team ook al EK-zilver. Ze wordt gezien als één van de grootste baantalenten die Nederland rijk is.

Geen schande

Maar dan moet Marit Raaijmakers wel eerst weer volledig herstellen. ,,Ik ben bang dat ik Elinor Barker, die olympisch kampioene is en bij de wereldbeker in Apeldoorn de puntenkoers won, nu nog niet kan kloppen in Amsterdam. Dat is natuurlijk ook geen schande, die meiden zijn verder in hun ontwikkeling.’’

Raaijmakers deed het tot vorige week rustig aan. ,,Al met al heb ik zeven dagen helemaal niet gefietst. Daarna heb ik op de Tacx getraind. En sinds anderhalve week train ik ook weer op de baan.’’ Van de pols, die – omdat het scheurtje volgens haar ‘wel meeviel’ – in een brace ging, had ze al snel geen last meer. Het sleutelbeen protesteert nog wel een beetje.

Ger van Olden, ook teamarts van Lotto-Jumbo, gaf haar de keus. Opereren of op natuurlijke wijze laten genezen. ,,Ik heb voor dat laatste gekozen, ook al duurt het dan wat langer. De breuk was mooi. Je kunt het laten opereren, maar als je voor de natuurlijke genezing kiest wordt het bot weer sterker.’’

Overigens rijden de vrouwen, zoals in Londen, ook in Amsterdam op de laatste drie avonden. ,,Dat maakt dat ik niet al op 6 december in actie hoef te komen, maar nog tot 9 december respijt heb. Dat is mooi meegenomen.’’

Baanwielerschool

Raaijmakers heeft al een lange geschiedenis op het Velodrome aan de Amsterdamse Sloterweg liggen. ,,Ik ben begonnen bij de Amsterdamse baanwielerschool, van ex-bondscoach Eric Geserick. Daar was ik niet weg te slaan. Ook nu nog niet, want ik geef er tegenwoordig trainingen.’’ Haar wegprogramma staat al jaren in dienst van het baanwielrennen. ,,In juni en juli kies ik er altijd alweer voor om intensief op de baan te gaan trainen.’’

Ziet ze een baanwedstrijd, dan wil ze meedoen. Londen vond ze geweldig. ,,Die baan is zo mooi, dat publiek fantastisch. Het gaf zo’n goed gevoel daar te kunnen rijden.’’ Dat het maar kortstondig was, deed pijn. Dat ze na haar val onder meer ook het NK ploegachtervolging miste, was evenzeer pittig. En ook bij de Zesdaagse van Gent moest ze toekijken. ,,Ik ben in de tussentijd gaan kijken bij de wereldbeker in Apeldoorn. Als ze daar een fiets voor mijn neus hadden gezet, was ik er zo opgesprongen.’’

Achtervolgingskwartet

Ze verwacht over niet al te veel jaren zelf in het wereldbekercircuit mee te mogen rijden. Raaijmakers is één van de voorvechtsters voor de rentree van een nationale achtervolgingskwartet bij de vrouwen. De wielerbond KNWU wilde daar de laatste jaren geen geld insteken, maar de meiden van de Volendamse wielervereniging Beet It hebben de bond de ogen wel doen openen. Bij een interland op Alkmaar werd de Engelse selectie geklopt, met een tijd die voldoende was voor EK-deelname. Daar werd de ploeg tweede. ,,We willen de discipline terug op de kaart zetten. Met resultaten willen wij de bond prikkelen en stimuleren ons een kans te geven. Er zijn momenteel echt heel veel jonge meiden, de lichting is heel goed. En met deze ploeg kunnen we heel lang door.’’

Haar ploeggenotes zullen er straks in Amsterdam bij zijn. ,,Die zijn er nu al klaar voor, komen heel graag kijken. En ik denk dat er nog wel heel wat bekenden naar Amsterdam zullen komen.’’ Een aantal van hen rijdt overigens zelfs mee. Zesdaagsrenner Yoeri Havik heeft immers een relatie met Marits zus Tessa. En zelf heeft ze verkering met Maikel Zijlaard, de zoon van gangmaker Ron Zijlaard en het neefje van Leontien van Moorsel. ,,Je snapt wel dat het bij ons in de familie heel veel over wielrennen gaat, en dat we het deze dagen al over niets anders dan Six Day Amsterdam hebben.’’

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.