Hollands Kroon Actueel

Letty Kooijman doet oproep op Facebook om nieuwe nier


‘T VELD – Na lang wikken en wegen heeft Letty Kooijman de knoop doorgehakt. In een oproep op Facebook vraagt ze of mensen misschien een nier aan haar willen afstaan. Haar eigen nieren stopten er vorig jaar mee, tijdens een operatie waarbij ze een donorhart kreeg.

Een verslag van regioverslaggever Matthijs Gemmink

“Ze hadden me al gewaarschuwd dat het kon gebeuren. Mijn nieren waren slecht geworden door mijn oude, slechte hart.”, vertelt Kooijman. “Maar dat het zo zwaar zou worden, dat had ik niet ingeschat.”

Op het nachtkastje in haar slaapkamer staat nu elke nacht een dialyseapparaat te draaien. “Ik moet meer dan 9 uur per nacht dialyseren.” Een hele operatie, maar gelukkig hoeft ze nu niet naar het ziekenhuis om te spoelen.

Beperkingen

Kooijman kent een hoop beperkingen door haar nierproblemen: “Ik heb niet veel energie en ik loop elke dag met twee liter vloeistof in mijn buik rond.” Even eruit of op vakantie zit er niet in. Haar man Hans helpt waar hij kan, maar denkt dat een nieuwe nier de echte oplossing is: “Ja, dan krijg je je vrijheid weer terug. Dat is heel belangrijk.”

Geen geschikte donor

Letty kan in haar eigen kring geen geschikte donor vinden. Mogelijk is haar man een goede match, maar dat is nog erg onzeker. Ze hoopt daarom dat mensen zich via haar Facebook-pagina melden. Uiteraard moet het ziekenhuis dan nog wel onderzoeken of de donor geschikt is.

Als het lukt en ze een goede nier krijgt, hoopt Letty weer te kunnen genieten van de kleine dingen in het leven: “Wandelen, fietsen en dan het fototoestel mee want ik mag graag fotograferen. En dan genieten.”

Reageer op dit onderwerp