Den Ouden Doosch – Café Neuvel Anna Paulowna onder water.

ANNA PAULOWNA – Voor deze foto uit Den Ouden Doosch gaan wij terug naar de verwoestende watersnoodramp van 1916 die grote delen van Noord-Holland onder water zette en dat de aanzet was tot het bouwen van de Afsluitdijk om zo de Zuiderzee in te tomen. Op de foto ziet u Café Neuvel in Anna Paulowna en een paar bezoekers en personeel tot bijna aan de knieën in het water staan bij de toog en staand op de tafels. 

“De rampspoed was groot, maar bleek later ook een zegen,” vertelt schrijver Jan Bremer. Hij schreef in 1988 een boek over de watersnoodramp. Onder meer de Noorderdijk bezweek in de nacht van 14 januari 1916. Die dijk had een zwakke plek, precies daar waar vroeger een geul lag waar zeewater in en uit stroomde. “Daar is een dijk door aangelegd en dat is blijkbaar niet goed gedaan,” aldus Bremer. 

Bij de watersnoodramp in Anna Paulowna kwamen twee vrouwen om het leven. Ruim 3000 koeien moesten van het land als ze al niet verdronken waren en veel huizen zijn weggespoeld of stuk geslagen. Bremer: “De rampspoed groot, maar het verhaal gaat ook dat er boeren waren die zeiden: “Geef ons heden ons dagelijks brood en als het kan nóg een watersnood.” Zij kregen hoge vergoedingen en zijn er aardig bovenop gekomen.”

Het water steeg die nacht tot ruim twee meter boven NAP. In landhuis Oosterwijk aan de Lotweg in Anna Paulowna is nog te zien hoe het zeewater de binnenmuren heeft aangetast. Bremer wijst op een uitgebeten kalklaag. “Ik heb me laten vertellen dat de gevluchte konijntjes hier buiten op de vensterbanken zaten.”

Reageer op dit onderwerp