Hollands Kroon Actueel

Maar liefst 30 mensen namen deel aan de excusrie (Foto: Stichting Present)

Geslaagde excursie taalcafé Middenmeer Stichting Present Hollands Kroon

MIDDENMEER – Enige tijd geleden ontving Stichting Present Hollands Kroon subsidie van het Oranje Fonds, om educatieve uitstapjes voor de deelnemers van het taalcafé Middenmeer te kunnen organiseren. Vorige maand vond de eerste excursie plaats: een huifkartocht over Wieringen.

Een verslag van Dora en Johan Vos

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven die de samenhang in Nederland versterken en ervoor zorgen dat mensen mee kunnen doen aan de samenleving. Hieronder vallen ook initiatieven die gericht zijn op vluchtelingen. Present Hollands Kroon ontving maar liefst 3500 euro subsidie voor het taalcafé voor statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning).

Op zaterdag 1 juli was de eerste excursie. Het was een groot succes: met dertig mensen (zestien volwassenen en veertien kinderen) in een huifkar naar Wieringen. Ben Tops, gastheer van Poldertours, gaf de deelnemers onderweg allerlei informatie, onder andere over de gewassen op het land, het ontstaan van de Wieringermeer, de selectie van de bewoners en hoe zij in de polder een nieuw bestaan moesten opbouwen. Hier kon ook de link gelegd worden naar de deelnemers, die nu ook hier in Nederland een nieuw bestaan moeten opbouwen.

Niet alle deelnemers hadden de Nederlandse taal al goed onder de knie, maar met handen- en voetenwerk en vertaalhulp van anderen kwamen we een heel eind. Voor de kinderen was er aan boord ook wat speelgoed, dus die vermaakten zich prima! Het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont vond iedereen ook zeer interessant. Bij sommige oude attributen was herkenning, bijvoorbeeld de manier van koken van het voedsel voor het vee: in Eritrea gebeurt dat nu nog op dezelfde wijze.

Daarna even lekker uitwaaien bij de Waddenzee, koek en zopie ontbraken ook niet. En ook hier kregen ze veel uitleg over het unieke van de Waddenzee. Toen richting Den Oever, waar vooral kibbeling, maar later ook nog voorzichtig wat stukjes haring werden gegeten! Dan weer door naar de Wieringermeer over de sluizen naar het gat van de dijk. We hebben hier een poosje stilgestaan en Ben heeft uitgebreid het verhaal verteld over het ontstaan hiervan.

Als laatste: pannenkoeken eten bij Ben thuis, die gingen erin als koek! Het was een geslaagd en ook leerzaam uitje. De deelnemers hebben heel erg genoten, en wat ze ook héél veel hebben gedaan: foto’s maken! Die kwamen de dagen erna allemaal weer voorbij op onze taalcafé-app.

Wij hebben zelf ook erg genoten van deze dag, vooral van de deelnemers zelf: leergierig, opgewekt en blij, ondanks alle ellende die ze hebben meegemaakt, en sommigen nog meemaken, omdat gezinshereniging vaak heel moeilijk zo niet onmogelijk lijkt. Wij hebben bewondering voor ze: het zijn stuk voor stuk mooie mensen!

Graag bedanken wij Ben Tops: het is grotendeels aan hem te danken dat wij zo’n mooie dag mochten hebben. Ben weet als geen ander een goede sfeer te creëren en iedereen op zijn gemak te stellen.

Er zit nog wat geld in het ‘Oranjepotje’, dus wij gaan dit seizoen nog een excursie plannen! U hoort er nog wel van.

Reageer op dit onderwerp