Hollands Kroon Actueel

Foto: Menno Veenstra

Erepenning voor Mannes Westra bij afscheid KopGroep Bibliotheken


HOLLANDS KROON – Het college van burgemeester en wethouders van Den Helder heeft de Zilveren Erepenning van de stad toegekend aan Mannes Westra. Wethouder Odd Wagner reikte hem deze namens het gemeentebestuur uit tijdens de receptie ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur/bestuurder van KopGroep Bibliotheken.

Mannes Westra ontvangt de Erepenning als blijk van waardering voor zijn bijzondere verdiensten voor Den Helder. Hij heeft zich vanaf 1989 met hart en ziel ingezet voor de Helderse bibliotheken, die bij zijn aantreden behalve een centrale vestiging op het Bernhardplein, ook filialen in de Schooten, Nieuw Den Helder en in Julianadorp had.  

Vanaf 2002 heeft hij veel energie gestoken in de vorming van een basisbibliotheek voor de Kop van Noord-Holland. Het was een behoorlijke operatie: op dat moment bestond de Kop van Noord-Holland uit 9 gemeenten en moest er overeenstemming worden bereikt met de voorzitters van 6 stichtingen én vertegenwoordigers van 3 gemeentelijke bibliotheken.

Op 1 januari 2008 ging de nieuwe basisbibliotheek van start onder de naam: KopGroep Bibliotheken met Mannes Westra aan het roer.

De kroon op zijn werk is de realisatie van de nieuwe centrale bibliotheek in School 7, inmiddels uitgeroepen tot beste bibliotheek van Nederland. Het was een proces van meer dan 10 jaar om dit enorme project van de grond te krijgen.

Tijdens de drukbezochte afscheidsreceptie werd Mannes door collega’s, vrijwilligers, vakgenoten en samenwerkingspartners bedankt voor zijn jarenlange inzet. Zijn vertrek is ingegeven door de financiële situatie waarin KopGroep Bibliotheken verkeert na bezuinigingen in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon.

Reageer op dit onderwerp