The Way Back in het Filmhuis Wieringerwerf

WIERINGERWERF – The Way Back is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat door de Poolse luitenant Slavomir Rawicz werd vastgelegd in The Long Walk. In dit boek beschrijft Rawicz hoe hij als gevangene ontsnapt uit een Siberische goelag en aan een barre tocht begint, van Siberië door Mongolië om uiteindelijk te eindigen in India, na de Himalaya te zijn overgestoken. Een tocht van meer dan zesduizend kilometer.

Al sinds de publicatie van dit boek, in 1956, zijn er twijfels over het waarheidsgehalte van Rawicz’ verhaal. Er is namelijk geen enkel bewijs voor gevonden en het is nog maar de vraag of hij er ooit in had kunnen slagen om te ontsnappen uit de goelag waar hij vastzat. Uiteindelijk heeft Peter Weir besloten de film op te dragen aan drie onbekende overlevenden die een dergelijke tocht wel zouden hebben gemaakt, en de rest van de film om het boek heen te bouwen en voor te stellen als een fictief verhaal om op die manier controverse te vermijden.

Op vrijdag 10 november is het Filmhuis in de Cultuurschuur in Wieringerwerf weer open . Om half acht is er koffie , om 8 uur begint de film De entree bedraagt ook dan weer slechts €5,-

Reageer op dit onderwerp