Reportage: Den Oever is een unieke uitkijkpunt rijker

DEN OEVER – In de Waddenhaven van Den Oever is vanmorgen een grote, nieuwe uitkijkpost geplaatst. Officieel heet de toren een “Waddenbelevingspunt”. Het maakt onderdeel uit van de grootscheepse opknapbeurt van de Afsluitdijk. Verslaggever Matthijs Gemmink nam een kijkje bij de onthulling van de uitkijktoren.

Vanmorgen vroeg werd er nog gelast aan de voet van de constructie, de toren met twee verdiepingen lag verderop te wachten in een schip. Het gevaarte is gebouwd in Rotterdam en per schip vervoerd richting Wieringen. Met een ponton met hijskraan werd de toren opgehaald en naar de voet gebracht.

De nieuwe uitkijkpost is een ideale plek voor vogelaars. Bij de naastgelegen kwelder blijft, door eb en vloed een vruchtbare modderlaag achter. Vogels komen daar op af voor voeding. Bij helder weer zijn de Waddeneilanden te zien. Maar ook bij wind en regen moet het een plek zijn waar je de Wadden kunt beleven en voelen.

De gevel van de platforms is bekleed met grenenhouten lamellen. Het hout komt van om de hoek, uit het Robbenoordbos. De uitkijkpost is straks via een loopbrug te bereiken.

Reageer op dit onderwerp