Jongeren Wieringer verpesten het voor zichzelf

WIERINGEN – Als in 2018 wordt besloten dat ook het gewone knalvuurwerk verboden gaat worden dan hebben o.a. de jongeren op Wieringen dit helemaal aan zichzelf te danken. Al weken is de overlast van jongeren die met zwaar vuurwerk gooien een doorn in het oog van de inwoners van Wieringen.

Moedwillig schade veroorzaken, die weer wordt teruggehaald bij de belastingbetaler, ramen vernielen, brievenbussen opblazen en zelf vuurwerk naar mensen en dieren gooien. Het is eerder een normaal beeld op Wieringen dan dat het een sporadische gebeurtenis is.

Meer en meer inwoners van Wieringen zijn het beu en willen dat de gemeente, de boa’s en de politie veel harder gaat optreden tegen deze jongeren, de meeste inwoners van Wieringen weten wie dit zijn maar uit angst durven ze hun mond niet open te doen, zegt een inwoonster van Hippolytushoef tegen de redactie.  Het pleintje bij de supermarkt is ’s avonds het territorium van deze jongeren en wie er moet wezen kan maar beter uitkijken zegt de vrouw. 

Verbod knalvuurwerk

Het in het bezit hebben van illegaal vuurwerk is nu al een overtreding maar ook soms bij bijvoorbeeld mortieren een misdrijf en als het aan de burgemeesters van Nederland ligt komt ook het overige knalvuurwerk op de lijst van verboden vuurwerk te staan, enkel siervuurwerk is dan nog toegestaan. 

Wat zijn de straffen en boetes voor vuurwerkovertredingen?

Afhankelijk hoe zwaar de overtreding is, krijgt de overtreder een boete of gevangenisstraf. De gevangenisstraffen kunnen flink oplopen. Jongeren kunnen (bij minder zware overtredingen of misdrijven) ook voor een Halt-straf in aanmerking komen. De Halt-straf is een korte en snelle aanpak waarbij Halt de jongere confronteert met zijn gedrag en de gevolgen daarvan. De jongere biedt excuus aan, vergoedt de schade en maakt specifieke leeropdrachten. Ouders zijn hierbij actief betrokken.

Politie Vuurwerk Internetteam

De politie speurt online intensief naar kopers en verkopers van illegaal vuurwerk.  Verkopers worden waar mogelijk strafrechtelijk aangepakt en kopers worden achterhaald en krijgen bezoek van de politie. Het Politie Vuurwerk Internetteam heeft een duidelijke boodschap voor (online) verkopers van illegaal vuurwerk

 

Reageer op dit onderwerp