Hollands Kroon Actueel

O.M wil echtpaar Hippolytushoef voor half jaar opsluiten wegens seksueel misbruik minderjarig meisje

HIPPOLYTUSHOEF – De 36-jarige Sabrina K. uit Hippolytushoef en haar vriend Raymond van den D. (49) uit Den Helder hebben volgens het openbaar ministerie in maart 2015 de pleegdochter van K. seksueel misbruikt tijdens een triootje. Het kwetsbare 16-jarige meisje zou dronken zijn gevoerd, waarna het stel de tiener naar bed had gedirigeerd. Daar zouden de twee het meisje op zo’n heftige manier hebben misbruikt, dat ze daar de volgende dag veel pijn van had.

Officier van justitie Annemiek van Eck eiste een jaar celstraf tegen de verdachten, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ze noemde het seksueel misbruik van een psychisch kwetsbaar, minderjarig meisje heel ernstig. De verdachten ontkennen.

De ex van de pleegmoeder vertelde het verhaal over het misbruik aan de moeder van het slachtoffer, nadat hij er met een vriendin van het meisje over had gesproken.  Deze vriendin woonde eerder bij de pleegmoeder in huis en had een seksuele relatie gehad met de twee verdachten. Eerst als trio en later ook met de vriend alleen. Volgens de officier kleurt dit de zaak. ,,Ze deden dus wel vaker trio’s met jongeren.”

De rechtbank behandelde de zaak al in de zomer van vorig jaar, maar besloot dat er toen meer onderzoek moest komen. De rechter-commissaris verhoorde daarna de twee getuigen die over het vermeende misbruik aan de bel trokken. Het ging daarbij om de ex en de vriendin van het slachtoffer. Het slachtoffer wilde volgens de officier van justitie zelf geen aangifte doen, omdat ze zich teveel zou schamen. De kwetsbare tiener claimt 8000 euro smartengeld. Zij was al onder behandeling, maar haar psychische klachten zouden na het misbruik erger zijn geworden.

Shotjes drinken

Het meisje zei dat ze zich niet meer alles glashelder kon herinneren, maar dat ze wel wist dat ze naast haar pleegmoeder en diens vriend op de bank moest gaan zitten en ‘shotjes’ moest drinken. ,,Daarna trok ze me mee en werd ik uitgekleed.” Ze zou allerlei seksuele handelingen hebben moeten verrichten met de man van het stel. ,

De volgende ochtend dacht het meisje dat ze het allemaal had gedroomd. Maar in een gesprek met haar pleegmoeder zou die hebben gezegd dat het echt was gebeurd. Ook zouden de vrouw en haar vriend het met de voormalige pleegdochter hebben besproken en hebben gezegd dat ze te ver waren gegaan met het meisje. Deze getuige vroeg toen aan het slachtoffer of het echt was gebeurd en die zou in tranen zijn uitgebarsten.

In het huis in Julianadorp, waar de pleegmoeder destijds woonde, zou de drank rijkelijk hebben gevloeid en zou er ook regelmatig porno zijn gekeken. ,,Maar nooit met de kinderen”, zei de vrouw. Zij vertelde tegen de rechtbank dat ze boos was geworden nadat ze erachter kwam dat haar voormalige pleegdochter na de triootjes ook alleen een seksuele relatie was begonnen met haar vriend. En nou net die pleegdochter was de belangrijkste getuige en bron in deze zaak. Volgens advocaat Teunisse had deze jonge vrouw alle reden om het stel te beschadigen en zou het verhaal zijn verzonnen. Hij bepleitte vrijspraak, net als de advocaat van de pleegmoeder.

Schaamte

Maar officier van justitie Van Eck vond dat er wel genoeg bewijs is in de zaak, vooral ook omdat het slachtoffer zelf geen aangifte had willen doen uit schaamte. ,,Dat maakt haar verklaring authentiek.” Ze vond het erg dat de twee de tiener eerst dronken hadden gevoerd en haar daarnai laveloze toestand hadden misbruikt, zodat ze zich niet kon verdedigen. Voordat het voorval zou zijn gebeurd had het meisje een goede band met haar pleegmoeder. De twee konden prima samen praten. De tiener stond al op het punt het huis te verlaten. Twee weken na het voorval was ze op zichzelf gaan wonen.

De rechtbank doet 13 februari uitspraak. 

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?