Hollands Kroon Actueel

Foto: BELBUS noordkop

VVD Hollands Kroon ziet oplossing voor verdwijnende buslijnen

HOLLANDS KROON – Er is een oplossing voor de verdwijnende buslijnen: MobiPunt. Locaties waar inwoners een auto of fiets kunnen huren of op de Belbus kunnen stappen. Maar ook hun stomerijgoed of boodschappen kunnen afhalen. De VVD Hollands Kroon komt met een initiatiefvoorstel.

MobiPunt is de perfecte oplossing om inwoners van het platteland individueel mobiel te houden en de leefbaarheid te versterken. Wat de VVD in Hollands Kroon betreft, moet daar vol op worden ingezet.

Want: MobiPunt werkt al in de praktijk. Het concept wordt aangejaagd vanuit de Europese Unie. Binnen het programma Interreg North Sea Region is geld beschikbaar om projecten op gang te helpen. Eén van de programma’s heet: Share North. Dit heeft als doelstelling het stimuleren van deelgebruik voor auto’s en fietsen. Dit wordt vooral voor het platteland als een oplossing gezien. VVD Hollands Kroon deelt die opvatting.

Met ‘Share North’ speelt Europa in op de veranderende mobiliteit. Steeds meer mensen willen wel beschikken over een auto, maar geen eigenaar zijn. Dat heet ‘mobility as a service’; mobilliteit als dienst. Ook de duurzame kant van deelgebruik groeit in populariteit. Veel gezinnen kunnen eventueel hun tweede auto weg doen.

Er zijn diverse manieren om een MobiPunt te beheren. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door een dorpscoöperatie. Dat drukt de kosten, omdat er geen winstoogmerk is. Maar het kan natuurlijk ook op een meer commerciële basis.

Eerder al introduceerde de VVD het idee om een netwerk van deelauto’s op te zetten. Het concept MobiPunt sluit daar op aan. Het kan worden gekoppeld aan sportkantines, winkels of horecabedrijven, die in vrijwel alle kernen van Hollands Kroon aanwezig zijn. Maar het kan ook op losse plekken, met behulp van een app op de mobiele telefoon.

Er hangt een kostenplaatje aan Mobi Punt, maar daar is Europees geld voor beschikbaar. Ook De Kop Werkt heeft  budget voor een experiment. Dat maakt het mogelijk om naast Hollands Kroon de plattelandsgemeenten Schagen en Texel te laten aanhaken, zodat een regionale dekking ontstaat. Het subsidiegeld is uitsluitend voor het opvangen van aanloopverliezen. Een Mobi Punt moet zichzelf bedruipen.

De VVD werkt aan een initiatiefvoorstel, dat nog voor de zomer aan de gemeenteraad wordt gepresenteerd. Ook wordt het idee meegenomen als de VVD meedoet aan de coalitie-onderhandelingen.

Reageer op dit onderwerp