Waterberging Twisk: een prachtige locatie om vogels te bekijken. (Foto: Douwe Greydanus)

Vogels kijken bij de Waterberging in Twisk

REGIO – Landschap Noord-Holland en KNNV Hoorn organiseren zaterdag 5 mei van 10.00 tot 16.00 uur een vogelkijkdag op een bijzondere plek, namelijk waterberging Twisk. Een prachtige locatie om vogels te bekijken. Bij goed weer zijn misschien wel zeventig verschillende soorten te zien.

Vogels diversiteit

Tussen grote groepen grauwe ganzen, wilde eenden en kieviten, gaan vogelaars op zoek naar minder alledaagse soorten. Denk aan de zomertaling, kemphaan, oeverloper en gele kwikstaart. Een cirkelende buizerd, bruine kiekendief, sperwer of torenvalk behoren ook tot de soorten uit dit gebied. Waterberging Twisk is een mooi voorbeeld hoe natuur en waterberging samen kunnen gaan. Voor recreanten is het gebied toegankelijk. Een fietspad slingert langs de natuurlijke oever van een eeuwenoude veenstroom.

Meerdere functies

Naast de waterbergingfunctie, is het gebied een stapsteen in de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur in de verbindingszone Aartswoud-Medemblik. Het betreft een zone die kleine en grotere moerassen en natte percelen met elkaar verbindt. Voor bijvoorbeeld het baardmannetje (zie video hierboven) is het belangrijk. Ook voor recreanten is het gebied toegankelijk. Het fietspad slingert langs de natuurlijke oever van de eeuwenoude veenstroom de Oostermare. Deze kade is aangelegd met de grond die uit de waterloop vrij kwam.

De vogelkijkdag is ook de moeite waard voor gezinnen. Kinderen kunnen op een leuke manier kennismaken met de vogels. Aanmelden is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. Telescopen zijn aanwezig en vrijwilligers staan klaar. 

Locatie: U rijdt vanaf Lambertschaag in oostelijke richting over de N239 en slaat direct na de waterberging rechtsaf de Noorderweg in. Na enkele honderden meters vindt u aan uw rechterhand het fietspad met parkeerplaats. Parkeer hier uw auto en loop het fietspad af tot u de begeleiders ziet staan. Eventueel kunt u ook parkeren aan het einde van de doodlopende weg direct na de grasdrogerij van Lambertschaag. 

Kijk voor meer informatie op www.gaatumee.nl.

 

Reageer op dit onderwerp