Hollands Kroon Actueel

De Canadian Fox (Foto: NH / Matthijs Gemmink)
De Canadian Fox (Foto: NH / Matthijs Gemmink)

Paul Visser kan eindelijk zijn Canadian Fox restaureren

WINKEL – Museum Collection ’39-’45 kan na jaren speuren naar praktisch onvindbare onderdelen, vaart zetten achter de restauratie van een Canadian Fox, een gepantserd verkenningsvoertuig uit de Tweede Wereldoorlog. Jarenlang lag het project te wachten, de oplossing kwam uiteindelijk van de andere kant van de wereld, schrijft NH Nieuws.

“Ik heb hem nu 13 jaar”, vertelt Paul Visser. Naast hem staat het chassis met daarop de motor en ook het stuur en de remtrommels zitten er al aan. “Ik wist vanaf het begin al dat ik bepaalde onderdelen miste. En ja, dan ga je zoeken, de hele wereld over en op een gegeven moment kom je uit in Australië. Daar heb ik de laatste spullen gevonden om hem in ieder geval rijdend te krijgen.”

Even verderop in het museum ligt de bovenkant, de opbouw van de Canadian Fox. “Het werd speciaal gebruikt door het Canadese leger. Deze werd gebruikt als opleidingsvoertuig op Camp Borden in Ontario, een groot opleidingskamp en tevens vliegtuig tijden de jaren ’40. Er hebben er maar weinig in Europa rondgereden. Vanaf 1943 voldeed hij eigenlijk niet meer aan de verwachtingen. Hij is wel ingezet hier maar heel weinig, daarom vind je er ook nagenoeg niks over terug.”

Vreugde

De essentiele onderdelen uit Australie kwamen uiteindelijk aan in een grote kist. “Die hebben we natuurlijk met veel vreugde opengemaakt.” Nu het chassis bijna af is, concentreert Visser zich op de opbouw, waar nog laswerk aan zit en die uiteindelijk nog gespoten moet worden. “Eind dit jaar moet hij kunnen rijden. Hij moet af zijn voor de evenementen volgend jaar weer beginnen.”

In augustus heeft Museum Collection ’39-’45 een opendag maar kan ook op afspraak, via een mailtje naar vissershaven@quicknet.nl,  bezocht worden.

Reageer op dit onderwerp