Hollands Kroon Actueel

500 ponds brisantgranaat aangetroffen, omgeving afgezet

WIERINGERWERF – Net buiten Medemblik is in de Wieringermeer op het land van de boerderij aan de Medemblikkerweg 37 een 500 ponds brisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. De wijde omgeving van de vindplaats is door de politie en EOD. afgezet en pottekijkers worden op ruime afstand gehouden.

De bom werd ontdekt tijdens graafwerkzaamheden die bezig zijn om de nieuwe ondergrondse hoogspanningskabel die Westwoud naar Middenmeer komt te liggen. Liander en Tennet doen altijd eerst bodemonderzoek, vooral in dit gebied waar tijdens de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden veel bommen zijn afgeworpen om de bunkers die daar stonden te vernietigen, om te onderzoeken of er geen explosieven nog zijn achtergebleven.

De agrariër waar de bom op het land is gevonden is hoogst verbaasd over de vondst, hij weet dat er in dit gebied meerdere vliegtuigen zijn neergestort en dat er veel bommen naar beneden zijn gekomen maar dat er nog ééntje op zijn land zou liggen komt als een volslagen verrassing.

Wanneer de EOD. de bom tot ontploffing gaat brengen is nog onduidelijk, waarschijnlijk is dit ergens in de loop van de middag of in de loop van deze week. Tot die tijd blijft de omgeving afgesloten.

Tijdens de afgravingen werd hier de brisantgranaat van 500 pond gevonden (Foto: NH Nieuws/Jurgen van den Bos)
Tijdens de afgravingen werd hier de brisantgranaat van 500 pond gevonden (Foto: NH Nieuws/Jurgen van den Bos)

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?