Hollands Kroon Actueel

Je verwacht het niet maar de Noordkop heeft misschien de beste bieb ter wereld

DEN HELDER – De Helderse bibliotheek School 7 is genomineerd voor de titel Beste Bibliotheek van de Wereld. Donderdag zijn de vijf finalisten bekendgemaakt. Een kroon op het werk van de medewerkers van School 7.

“Overweldigend! We stuiterden met z’n allen door het gebouw toen we het nieuws hoorden”, zegt een medewerker tegen NH Nieuws. School 7 behoort tot de beste vijf bibliotheken van de wereld. Althans dat vindt de internationale jury van de Public Library of the Year Award 2018. Vorig jaar werd School 7 nog uitgeroepen tot de Beste Bibliotheek van Nederland.

Afgelopen maart was de jury van de Public Library of the Year Award in Den Helder om poolshoogte te nemen tijdens een bilbliothekencongres. Anita Ruder heeft ze rondgeleid: “Gelukkig wisten we niet dat zij het waren en hoefden we niet zo zenuwachtig te zijn.”

De internationale prijs is voor bibliotheken die nieuw zijn gebouwd of zijn gehuisvest in een verbouwd pand dat daarvoor nog geen dienst deed als bibliotheek. Het gebouw uit 1905 was een school en was jarenlang een cultureelcentrum tot het pand op instorten stond. Woningstichting Den Helder heeft het pand op laten knappen voor de huidige bibliotheek.

Prachtig
Bezoekers zijn laaiend enthousiast over de bibliotheek. “Dat is toch duidelijk een prachtige bibliotheek. De oude elementen van de school zijn behouden en ik kom hier graag om te studeren”, vertelt Cailtlyn de Weerd. Aan de leestafel zit Dennis van Persie: “Iedere dag een krantje lezen en tosti eten. Het is een hele verbetering sinds de oude bibliotheek.”

De uitslag wordt op 28 augustus bekendgemaakt in Kuala Lumpur tijdens het congres van The International Federation of Library Associations (IFLA).

De andere genomineerden zijn Austin Central Library in de VS, bibliotheek Villa-Lobos Park in Brazilië, de Noorse openbare bibliotheek Deichman Biblo Toyen en de openbare bibliotheek van Tampine in Singapore.

Reageer op dit onderwerp