Hollands Kroon Actueel

Levensloop van Ineke van Unen. (Foto: aangeleverd)
Levensloop van Ineke van Unen. (Foto: aangeleverd)

Expositie Michaëlskerk Oosterland

OOSTERLAND – Deze zomer is in de Michaëlskerk het werk te zien van drie zeer uiteenlopende kunstenaars: Ineke van Unen, Ton van der Leeden en Jeronimus van der Leeden. De feestelijke opening van deze zomerexpositie is zondag 1 juli om 15.00 in de Michaëlskerk aan Kerkweg 22 in Oosterland.

Van Unen toont abstracte textiel. Bij verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland valt steeds weer het unieke werk op van Van Unen. Niet alleen in de afzonderlijke werkstukken, maar ook in de harmonische samenhang van vaak meer dan twintig geëxposeerde art-quilts komt haar diepe inzicht in vormgeving en haar bijzondere gevoel voor kleur en materiaal in de eenvoud van de abstractie het meest zuiver tot uitdrukking. Haar werk sprankelt als het ware van de muur in het opvallend ontwerp, de heldere kleuren en het flonkerend stikwerk.

De Bergense handboekbinder Van der Leeden verkreeg zijn training in het oude ambacht van de vermaarde handboekbindster Machteld Meeter. Van der Leeden heeft lange jaren reparatieopdrachten vervuld voor meestal lokale klanten maar ging zich geleidelijk ontwikkelen in de richting van het kunstboekbinden en foedralen maken. Zijn werk is ook geleverd aan Canada, Verenigde Staten, Nieuw Zeeland, Zuid-Afrika en Taiwan, en Duitsland en België.

Het is uniek dat oom en neef nu voor het eerst samen exposeren in de Michaelskerk. De bronzen beelden van Jeronimus van der Leeden zijn nu te zien op het voormalige eiland Wieringen. Hij is in de kunst opgegroeid en geschoold in het beeldhouwen en schilderen door Beeldhouwer Gerard van der Leeden, en Schilderes Charlotte Kruymel. Na de Academie in Eindhoven heeft hij zich verder bekwaamd bij Beeldhouwer Karel Gomes in het beeldhouwen. Vormgeven is voor hem een taal om te kunnen communiceren en emoties over te brengen. Het maken van een goed beeld is meer dan een illustratie van de ‘werkelijkheid’ en emotie overbrengen is een belangrijk aspect daarbij.

De tentoonstelling is te bezichtigen van zondag 1 juli tot en met zondag 2 september. Dagelijks van 13.30 tot 16.30 uur (behalve op maandag). Voor verdere informatie: www.zininoosterland.nl

Reageer op dit onderwerp