Hollands Kroon Actueel

De kerktoren van Kolhorn heeft zijn windvaan terug

KOLHORN – In een bakje aan een hoogwerker werd vanmiddag de windvaan teruggeplaatst op het schip van de kerk in het centrum van het dorp. Burgemeester Jaap Nawijn mocht het vergulde scheepje plaatsen en markeerde daarmee het einde van een twee jaar lange restauratie van de kerk.

“Het is natuurlijk echt wel een herkenningspunt voor het dorp. Kolhorn heeft een beschermd dorpsgezicht en daar valt de kerk natuurlijk heel markant in te herkennen”, vertelt Wendy Dubbeld, secretaris van het Dorpshuis en de Laurenskerk. “Verder wordt het gebouw al heel niet meer voor religieuze doeleinden gebruikt. De harmonie oefent er, de teken- en schilderclub fabriceert er heel mooi werk, we organiseren concerten en exposities. Ja het is een heel mooi centrum van het dorp.”

De restauratie begon twee jaar geleden en is in twee fases uitgevoerd voor zo’n 85.000 euro. Een heel bedrag dat via diverse fondsen maar ook in het dorp zelf bij elkaar werd gesprokkeld. “We wilden de windvaan weer terugplaatsen. Hij was toen zwart”, zegt voorzitter Willem Messchaert. “Maar we kwamen een oude rekening tegen van een vorige restauratie en toen bleek dat het oorspronkelijk verguld was…dus ja.” Uiteindelijk bracht de lokale schilder uitkomst en ook stichting Dorpsherstel betaalde mee. “Kat in het bakkie! En dat tekent het dorp wel.”

Het einde van de restauratie wordt gebruikt om een nieuw feest te starten. Het dorp bestaat 600 jaar. “We smokkelen wel een beetje”, lacht Wendy Dubbelt. “We hebben op de kerkklok de datum 1418 terug gevonden. En dus hebben we gezegd dat dit het jaar is dat Kolhorn 600 jaar bestaat. We zijn al een beetje begonnen, maar we vullen dit jaar met nog veel meer feestelijkheden.”

Reageer op dit onderwerp