Hollands Kroon Actueel

Hollands Kroon laat ernstige steken vallen in opvang ‘verwarde personen’

HOLLANDS KROON – Met nog twee dagen te gaan tot de streefdatum zijn er drie Noord-Hollandse gemeenten die flink achterlopen in de organisatie van zorg voor mensen die verward gedrag vertonen. Hollands Kroon, Wormerland en Oostzaan geven aan dat hun aanpak nog flink te wensen overlaat.

Dat blijkt uit de Gemeentelijke monitor personen met verward gedrag, opgesteld door het gelijknamige Schakelteam. Omdat personen met verward gedrag vaak uiteenlopende problemen hebben, stimuleert de het team gemeenten bij de zorg voor de deze groep de verbinding te zoeken met partners in de zorg- en veiligheidsketen, zoals de GGZ, politie en Openbaar Ministerie. Het was de bedoeling dat de gemeenten hun zorg per 1 oktober op orde zouden hebben.  

Veruit de meeste gemeenten – ruim driekwart – geven te kennen dat de zorg voor verwarde personen nog niet voldoet aan de criteria zoals die door het schakelteam zijn opgesteld, maar dat ze wel op de goede weg zijn. Dat geldt niet voor Hollands Kroon, Wormerland en Oostzaan, die nog geen ‘goed werkende aanpak’ hebben, zoals door de schakelgroep voorgeschreven.  

‘Helemaal niet op orde’
Ondanks hun achterstand zijn de drie eerdergenoemde Noord-Hollandse gemeenten niet de slechtste jongetjes van de klas. Zo hebben het Utrechtse Lopik, het Zuid-Hollandse Leerdam en het Noord-Brabantse Veldhoven laten weten dat de zorg voor personen met verward gedrag nog ‘helemaal niet’ op orde is. 

Overigens toont het schakelteam begrip voor gemeenten die achterlopen. “Het schakelteam realiseert zich dat gemeenten niet alleen tijd nodig hebben om verdergaande stappen te zetten, maar dat zij ook moeite hebben om sommige zaken op de rit te krijgen.”

Ondersteuning
“Bijvoorbeeld het in beeld krijgen van zorgmijders, het structureel zelf financieren van projecten, de beschikbaarheid van passende (beveiligde) zorg, wetgeving rond het mogen delen van informatie en de beschikbaarheid van een passend woonaanbod. Het Schakelteam vindt dat gemeenten hierin nog ondersteund moeten worden.”  

Gemeenten die de adviezen van de schakelgroep inmiddels volledig hebben omarmd, zijn er ook. Texel, Den Helder, Alkmaar, Diemen en Haarlemmermeer hebben volgens de monitor per streefdatum 1 oktober hun zorg op orde is. Toeval of niet: de voorzitter van het Schakelteam, Onno Hoes, is ook interim-burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer.  

Begin deze maand riep Hoes Nederlanders op ‘om niet met een grote boog om verwarde mensen heen te lopen, maar juist het gesprek met hen aan te gaan. ”Het herstel start pas als je een arm om iemand heen slaat en recht in de ogen kijkt om te vragen of je ergens mee kan helpen.”

Bovendien heeft staatssecretaris Blokhuis toegezegd dat er een landelijk telefoonnummer komt voor mensen die zich zorgen maken over mensen die verward gedrag vertonen, zo maakte het Schakelteam vandaag bekend. Dat nummer wordt gekoppeld aan regionale meldpunten, waardoor snel de juiste zorg- en hulpverleners kunnen worden gemobiliseerd. 

‘Landelijk nummer verward gedrag mogelijk volgend jaar in de lucht’

Het landelijk meldpunt voor mensen die zich zorgen maken over iemand die zich verward gedraagt, zou in de loop van volgend jaar operationeel kunnen zijn.

Dat zegt Onno Hoes, voorzitter van het onlangs opgeheven Schakelteam Personen met verward gedrag en interim-burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer, tegen NH Nieuws. “We waren blij verrast met de toezegging van staatssecretaris Blokhuis dat hij hier nu eindelijk werk van gaat maken.” 

Hoes legt uit dat alarmnummer 112 momenteel eigenlijk onnodig vaak gebeld voor verward gedrag, maar dat vaak gebeurd uit onbekendheid met de alternatieve routes. “Als je zorgen over iemand maakt, wil je misschien geen 112 bellen, maar de huisarts, de GGD of de gemeente, maar heb je misschien geen idee welk nummer je wilt bellen. Als we één nummer voor heel Nederland hebben, wordt dat nummer doorgeschakeld naar jouw regio en dan krijg je advies op maat wat je in deze situatie moet doen.” 

Uiteenlopende problemen
Het landelijk nummer stond al een tijd op het verlanglijstje van de adviesgroep, die gemeenten sinds 2016 aanspoort de zorg voor personen met verward gedrag volgens door hen opgestelde richtlijnen in te richten. Omdat mensen die verward gedrag vertonen vaak uiteenlopende problemen hebben, ligt de nadruk daarbij op de verbinding met partners in de zorg- en veiligheidsketen, zoals de GGD, de politie en het OM. 

Volgens Hoes kunnen uiteenlopende groepen gebruik maken van het nummer. “Het kan zijn voor iemand die iemand ziet in z’n omgeving of op z’n werk. Het kan ook voor iemand zelf zijn die er niet uitkomt, maar niet de tegenwoordigheid van geest heeft om de huisarts te bellen, Maar het kan ook een professional zijn die denkt: dit is zo ingewikkeld, wat moet ik nu verder doen? Dan is het fijn als je een advies- en meldnummer hebt waar je terechtkunt.”

Het was de bedoeling dat alle gemeenten hun zorg voor mensen die zich verward gedragen per 1 oktober aanstaande op orde hebben, maar uit de gemeentelijke monitor blijkt dat het nog niet overal goed is geregeld. Zo lieten Hollands Kroon, Wormerland en Oostzaan weten dat zij nog niet beschikken over een ‘goed werkende aanpak’.

Reageer op dit onderwerp