Hollands Kroon laat 40.000 euro op de plank liggen van armoedegeld voor jongeren

HOLLANDS KROON – Noord-Hollandse gemeenten gebruiken geld dat ze van het Rijk krijgen om jongeren in armoede te ondersteunen massaal voor andere zaken. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Bovendien blijft er ook nog eens voor ruim 2.000.000 euro ongebruikt op de plank liggen.

De Noord-Hollandse gemeenten ontvingen in totaal zo’n 15 miljoen euro. Daarvan bleef ruim twee miljoen euro onbesteed, waarvan het meeste werd doorgeschoven naar 2018. Zo heeft de gemeente Hollands Kroon van het totale budget van 183.189.-  euro nog 40.000 euro niet uitgegeven, terwijl er voldoende vraag is vanuit de inwoners Hollands Kroon voldoende vraag voor hulp is.

Armoedegeld op grote hoop
Anderen gebruikten het om de reservepot van het sociaal domein te vullen, omdat daar deels ook armoede onder valt. Maar ook werd het volledige budget een enkele keer aan de algemene middelen toegevoegd. Daarmee kan de gemeente het geld vrij aan andere zaken besteden. Dit gebeurde in Beemster en Ouder-Amstel. In Aalsmeer, Amstelveen, Bloemendaal, Haarlemmerliede Spaarnwoude en Heemstede werd een deel van de gelden toegevoegd aan algemene middelen.

Gebeurt er nog iets goeds met het geld? Ja, er zijn veel gemeenten die het budget hebben uitgegeven aan jongeren. Het meeste geld gaat naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur dat jongeren ondersteunt om lid te kunnen worden van een sportclub of bijvoorbeeld een muziekschool. Maar ook zijn er veel fiets- en computerregelingen of de mogelijkheid tot het behalven zwemdiploma’s. Verder zijn vergoedingen voor schoolkosten erg populair, net als bonnen voor kleding of uitjes. 

Drugs, alcohol
Toch zien we bij de gemeenten die het geld wel uitgeven, dat het niet altijd als extra budget bij jongeren in armoede belandt. Zo wordt het gebruikt om tekorten op algemeen armoedebeleid te dichten, of bezuinigingen af te wenden. Maar ook veel gemeenten besloten armoedebeleid dat er al was mee te financieren, waardoor er niks extra’s beschikbaar kwam voor jongeren in armoede. En in bijvoorbeeld Schagen werd het geld uit 2017, uiteindelijk in 2018 besteed om een pilot-project te financieren om het middelengebruik (drugs, alcohol, roken) onder jongeren te verminderen. 

Tweede Kamerleden boos
Kamerleden van SP en de PvdA zeggen in een reactie op het onderzoek van NH Nieuws dat ze de staatssecretaris van Sociale Zaken willen dwingen om het geld te oormerken. Dat betekent dat gemeenten het geld dan alleen nog aan armoede mogen besteden.

Lees ook: ‘Regering moet ingrijpen om gemeenten armoedegelden goed te laten besteden’

Reageer op dit onderwerp