Hollands Kroon Actueel

SchagenFM maakt bezwaar tegen uitzendrechten RTV Noordkop

NOORDKOP – Tien jaar geleden nam SchagenFM het initiatief voor gesprekken met de overige lokale omroepen in de kop van Noord-Holland. Samen met RTV Zuiderzee en AP Lokaal, de initiatiefnemer van RTV Noordkop ging met om tafel zitten om te kijken of er 1 omroep voor de Noordkop kon worden gevormd. Deze liepen op niets uit door o.a. verschil van inzicht tussen de dagelijkse leiding van Schagen FM (Ed van Oerle) en de voorzitter van RTV Noordkop (Gerard Reis) waardoor SchagenFM in 2011 uit de onderhandelingen stapte.

NLPO/OLON wil 1 streekomroep

Eind 2012 nam SchagenFM (met inmiddels een nieuw bestuur) opnieuw het initiatief om met de omroepen in de kop van Noord-Holland (Den Helder, Hollands Kroon, Texel en Schagen) te praten over samenwerking. Na drie jaar van moeizaam overleg kreeg Schagen FM eind 2015 te horen dat LOS Den Helder en RTV Noordkop samen verder gingen. Deze beslissing kwam voor SchagenFM als complete en onaangename verrassing.

Desondanks kwam er vanuit LOS Den Helder een laatste poging om de onderhandelingen weer vlot te trekken maar toen RTV Noordkop wederom met eisen op tafel kwam was de maat vol voor Schagen FM en besloot niet verder te gaan praten.

Bezwaar tegen gunning zendvergunning

Tien maanden geleden stond SchagenFM hoofdredacteur Ed van Oerle ook de gemeenteraad en college van Hollands kroon toe te spreken, toen om te proberen om de verlopen vergunning van RTV Noordkop te kunnen overnemen omdat SchagenFM duidelijk liet weten dat zij zich volledig aan de eisen van het Commissiriaat van de Media hebben gehouden door het dagelijks brengen van nieuws iut de hele gemeente op radio, TV, internet, en de social mediakanalen als Facebook, Twitter en Youtube en een minstens net zo belangrijke taak, het bewaken van het openbaar bestuur.

Een vergelijkingstabel opgesteld door de ambtenaren van Hollands Kroon wees SchagenFM aan als beste keus voor de licentie. Ook bleek dat er toen bij RTV Noordkop veel dingen niet in de haak waren, zo was een lid van het Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO) niet op de hoogte dat zij lid was van deze organisatie en een ander lid vertegenwoordigde een organisatie die al 5 jaar niet meer bestond. Daarom was er volgens Schagen FM ook maar 1 keuze mogelijk, namelijk SchagenFM.

Ondanks alle aanbevelingen besloot de gemeenteraad te kiezen voor RTV Noordkop, wel met een paar strenge eisen, zoals het nieuws uit heel Hollands Kroon brengen en niet alleen de regio Wieringen en mocht er na een evaluatie een jaar later niet aan deze eis zijn voldoen er dan gekort gaat worden op de subsidie.

SchagenFM hoofdredacteur Ed van Oerle liet de gemeenteraad en het college donderdag ook duidelijk weten dat er veel dingen niet in de haak waren tijdens het besluit.

Van Oerle: ,,Het Commissariaat voor de Media had uw advies moeten controleren. Als dat was gebeurd dan had het Commissariaat voor de Media uw advies naast zich neer moeten leggen. Het Commissariaat voor de Media nam uw advies echter over, zonder enige controle. Daarmee heeft het Commissariaat niet voldaan aan de eisen, gesteld in artikel 3:9 van de Algemene Wet Bestuursrecht. “Indien een besluit berust op een onderzoek naar feiten en gedragingen dat door een adviseur is verricht (en die adviseur, dat bent u), dan dient het bestuursorgaan zich ervan te vergewissen dat dit onderzoek op zorgvuldige wijze heeft plaatsgevonden.

Van Oerle liet nogmaals duidelijk weten dat wat hem betreft SchagenFM een zeer belangrijke schakel kan én wil zijn tussen het gemeentebestuur van Hollands Kroon en de inwoners van Hollands Kroon. ,,Net als in de gemeente Schagen kunnen wij ook in heel Hollands Kroon kritische, objectieve, betrokken en bevlogen
programma’s maken. En met ons als omroep voor Schagen én Hollands Kroon kan een flinke stap worden gezet naar één lokale omroep in de kop van Noord-Holland. Voor de bevlogen vrijwilligers van RTV Noordkop is bij SchagenFM zeker plaats,” aldus Ed van Oerle.

Whatsapp ons voor tips of een mooie foto of video op 06-22283965 of mail de redactie op redactie@hollandskroonactueel.nl

Reageer op dit onderwerp