Hollands Kroon Actueel

Vogelasiel De Paddestoel in Den Helder heeft veel extra werk aan de opvang van zeekoeten

DEN HELDER – Al weken spoelen zieke of zelfs dode zeekoeten massaal aan langs de kust. Nog steeds hebben vogelopvangcentra hun handen er vol aan, vertelt Vogelhospitaal Haarlem. De oorzaak blijft onbekend, dus gaan onderzoeksinstituten hun krachten bundelen.

De afgelopen weken zijn ruim 20.000 zeekoeten doodgegaan. “Dat is veel”, zegt onderzoeker Mardik Leopold van de Wageningse universiteit tegen de NOS. “Zo’n massale sterfte kennen we alleen uit de jaren ’80 en ’90.”

De dode dieren zijn verzameld voor onderzoek naar de doodsoorzaken. Wageningen Marine Research, Wageningen Bioveterinary Research en het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht gaan nu samenwerken, meldt NH Nieuws.

Verschijnselen
De vogels die al onderzocht zijn, waren allemaal sterk vermagerd en hadden ernstige maag- en darmproblemen. De eerste resultaten van het onderzoek worden begin maart verwacht.

Ondertussen heeft menig vogelopvang er de handen vol aan. Vogelasiel De Paddestoel in Den Helder heeft veel extra werk aan de opvang van zeekoeten en ook Het Vogelhospitaal in Haarlem is er druk mee. Volgens hen overleven maar weinig zeekoeten de mysterieuze ziekte.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@hollandkroonactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat. De redactie zal er dan mee aan de slag gaan. Let op, de foto moet een eigen foto zijn anders wordt deze niet geplaatst

Reageer op dit onderwerp