Hollands Kroon Actueel

Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Verbod op pulsvisserij is zware slag voor vissers in de Noordkop

DEN HELDER – De helft van de Nederlandse kottersvloot, 42 schepen, kan tot 1 juli 2021 blijven vissen met de pulstechniek. De andere helft moet ergens dit jaar juist stoppen met hun werkzaamheden. Dat zijn onderhandelaars van de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie in Straatsburg overeengekomen, meldt NH Nieuws

Volgens Maarten Drijver, voorzitter van VisNed, betekent dit dat de laatste pulsvissers die erbij zijn gekomen hun netten aan de wilgen moeten hangen. “En dat zal voor de eersten al vanaf maart of april zijn”, vertelt hij. “We zijn diep teleurgesteld. Het is een zwarte dag voor de visserij én voor de wetenschap, want blijkbaar zijn al die onderzoeken naar de impact op het milieu en zo voor niets geweest.”

De verwachting was vooraf dat er een algeheel verbod zou komen. Voor tientallen vissers uit Noord-Holland zou die uitkomst het einde van het bedrijf betekenen. Zij togen gisteren al in een grote bus naar Den Haag om daar te protesteren. 

Minister Schouter (Visserij) sprak daar haar steun uit richting de vissers. Zij kunnen rekenen op geld van het kabinet om op nieuwe technieken over te stappen, mocht dat nodig zijn. “We zullen om de vissers heen blijven staan”, vertelde ze. 

Druk zetten 
Ook Drijver is niet van plan om op te geven. “We hebben nog zoveel ideeën om meer te bereiken. We gaan maximaal druk zetten om dit besluit ongedaan te maken. En ik wil niet op de zaken vooruit lopen, maar we hebben een plan klaarliggen om de gedupeerde vissers te helpen. Kijken hoe dat gaat.”

Als uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de methode, waarbij platvis via stroomstootjes het net wordt ingedreven, niet schadelijk is voor het milieu en de vissen, kan het verbod nog worden teruggedraaid.

Franse vissers vieren feest

De Franse lobbyorganisatie tegen pulsvissen kan zijn geluk niet op nu gisteren is besloten dat de helft van de Nederlandse kottersvloot ergens dit jaar moet stoppen met hun werkzaamheden als pulsvissers.

“Dit is een overwinning voor Bloom en onze coalitie van kleinschalige vissersbedrijven en milieuorganisaties”, lieten ze gisteren gezamenlijk weten in reactie op het Europese besluit om pulsvisserij te verbieden. Wel noemen ze de ingang van het verbod per juli 2021 “te laat naar onze smaak”.

Campagne
De organisaties voerde sinds 2017 campagne bij het Europees Parlement tegen deze vorm van vissen. “Het is een kronkelige weg geweest om hier te komen. Wij zijn erin geslaagd om het politieke ecosysteem volledig in ons voordeel om te zetten. De onderhandelingen vanavond waren vrijwel uitsluitend gericht op de datum van het verbod, niemand betwijfelde zelfs of het verbod wel zou komen”, zei Claire Nouvian, oprichter van Bloom, in een verklaring.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@hollandkroonactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat. De redactie zal er dan mee aan de slag gaan. Let op, de foto moet een eigen foto zijn anders wordt deze niet geplaatst

Reageer op dit onderwerp