Reservisten Koninklijke Marine uitgerust met AED

NOORDKOP – Tijdens de viering van het 125 jarig jubileum van de Koninklijke Marine Reserve (KMR) zijn de eerste 25 reservisten uitgerust met een AED. De overhandiging was de afsluiting van een succesvolle pilot van de Koninklijke Marine Reserve in samenwerking met stichting AED-Assist, waarbij reservisten zich gaan inzetten om meer mensenlevens te redden. Ook Barbara Visser, staatssecretaris van Defensie, kreeg een exemplaar overhandigd door voorzitter Henk van Dam van Stichting AED-Assist. 

Reservisten vaker ingezet als burgerhulpverleners
Reservisten vormen de flexibele schil van de krijgsmacht: Defensie zet ze in bij extra personeelsbehoefte of tekorten. Daarnaast hebben reservisten vaak ook een baan in de burgermaatschappij. Henk van Dam, voorzitter van Stichting AED-Assist: “We hebben juist deze doelgroep benaderd omdat je van een reservist mag verwachten dat hij of zij levensreddend optreedt in noodsituaties. De snelle beschikbaarheid van AED’s bij een hartstilstand maakt in de praktijk het verschil tussen leven en dood. En wat misschien nog wel belangrijker is: de samenwerking met de KMR is een geweldig voorbeeld hoe je met doordacht AED-beleid als organisatie kunt bijdragen om mensenlevens op straat te redden. We hopen dat dit andere organisaties en bedrijven inspireert om ook met AED-beleid aan de slag te gaan”.

Olievlek
Sinds enkele jaren maakt de reanimatietraining geen onderdeel meer uit van de standaardopleiding van militairen. Commandant Riekus Hatzmann van de KMR was mede daardoor op zoek naar een geschikte manier om haar medewerkers een grotere rol van betekenis te geven als burgerhulpverlener. Via een pilot werd besloten om reservisten de mogelijkheid te bieden om hun opleiding alsnog uit te breiden met een reanimatietraining. Door de samenwerking met stichting AED-Assist ontstond het idee om aan de 25 reservisten die de training volgden, ook een eigen AED beschikbaar te stellen. Commandant Hatzmann: “Fantastisch dat we als Koninklijke Marine Reserve hebben kunnen bijdragen aan het vergroten van het aantal burgerhulpverleners én de verspreiding van AED’s. Laten we hopen dat de olievlek zijn werk gaat doen en andere organisaties zich ook verantwoordelijk voor de samenleving gaan gedragen”.

Defibrillatie binnen 4 minuten
Snel defibrilleren, een elektrische schok geven met een AED, is bij een hartstilstand essentieel. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer er binnen 4 minuten gedefibrilleerd wordt de overlevingskans tot 60% toeneemt en hersenschade wordt voorkomen.

Over Stichting AED-Assist
Stichting AED-Assist is een onafhankelijke stichting die organisaties, bedrijven en overheden adviseert bij vraagstukken rondom het efficiënt en effectief inzetten van een AED. De stichting pleit voor de ontwikkeling van gericht AED-beleid bij organisaties, bedrijven en overheden. Henk van Dam: “Bij steeds meer bedrijven en organisaties ontstaan vraagstukken over de beschikbaarheid en juiste inzet van AED’s. Het komt helaas nog steeds veel te veel voor dat AED’s buiten kantooruren niet beschikbaar zijn”.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp