Hollands Kroon wil vliegtuigwrak Nieuwe Niedorp bergen

NIEUWE NIEDORP – Het rijk en vanuit Tsjechië heeft Hollands Kroon het verzoek binnen gekregen om het vliegtuigwrak dat daar in de nacht van 22 op 23 juni 1941 is neergestort in de Kostverloren Polder bij Nieuwe Niedorp te bergen. 

Het college van Hollands Kroon gaat het verzoek inwilligen om zo aan de wens van de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden te voldoen. De hele operatie wordt bekostigd via de zogenaamde ‘bommenregeling’. 

Gedurende de Tweede Wereldoorlog gingen ruim 5500 vliegtuigen in Nederland verloren. Van een groot deel hiervan liggen nog restanten in de Nederlandse bodem. In een aantal van deze vliegtuigwrakken liggen waarschijnlijk nog stoffelijke resten van bemanningsleden.

Het Rijk heeft een studiegroep Luchtoorlog 1939 – 1945 opdracht gegeven onderzoek te doen naar vliegtuigcrashes uit de Tweede Wereldoorlog. Uit dit onderzoek blijkt dat op een aantal locaties met enige
zekerheid nog stoffelijke resten van vermiste bemanningsleden kunnen worden aangetroffen. Op verzoek
van de Tweede Kamer is het nationale programma berging vliegtuigwrakken met nog vermiste vliegers uit de
Tweede Wereldoorlog ingesteld.

In Nederland zijn voor de periode 2019- 2020 zes kansrijke locaties vastgesteld waar de kans reëel wordt geacht dat bij een berging stoffelijke resten kunnen worden gevonden. Een van deze locaties ligt in onze
gemeente, namelijk in de Kostverlorenpolder in Nieuwe Niedorp.

Het college zegt in een reactie dat zo een betekenisvol gebaar met het oog op de viering van 75 jaar bevrijding in 2020. Tevens zegt het college dat de kans reëel is dat er stoffelijke resten kunnen worden gevonden en zo de familieleden en nabestaanden de kans te geven de omgekomen vliegers alsnog te kunnen begraven. Mochten er geen stoffelijke resten worden gevonden dan zal in dat geval de vijf bemanningsleden als vermist blijven vermeld. 

Omdat de berging afhankelijk is van de grondeigenaren zullen deze volledig worden gecompenseerd. 

[signoff]

Reageer op dit onderwerp