Hollands Kroon Actueel

Foto: sceenshot Kassa (VARA/BNN)

Hoeveel tikkende tijdbommen hangen er in Hollands Kroon

HOLLANDS KROON – In heel Nederland hangen ± 150.000 ketels van het merk Agpo Ferroli, waarvan vele honderden tot mogelijk enkele duizenden in Hollands Kroon. Ketels van het type Econpact, Megadens, Ultima en Megalux. En nu kwam afgelopen zaterdag het tv-programma Kassa met de onthulling dat deze ketels onveilig zijn en oorzaak van meerdere woningbranden zijn.

Ben Ale, emeritus-hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding zegt over deze ketels dat het de brandgevaarlijkste ketels zijn die hij tot nu toe heeft onderzocht. De oorzaak ligt bij de warmtewisselaar die als deze verstopt raakt omdat mensen zuinig stoken warmtestuwing ontstaat in de verbrandingskamer waarna het aluminium om deze verbrandingskamer kan gaan smelten. Dit gevaar neemt toe naarmate de ketel ouder wordt.

Afbeelding: Kassa (VARA/BNN)

Onder druk van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn er al diverse veranderingen doorgevoerd op deze type ketels en zijn de handleidingen en instructies aan monters die onderhoud plegen aan deze ketels verbeterd.

In de uitzending beloofde Wim van de Wetering de Sales Director bij Agpo Ferroli beloofde beterschap maar bleef er op wijzen dat goed onderhoud een must is. Ook zal Agpo Ferroli verdere maatregelen gaan nemen om de veiligheid van deze type ketels te verhogen.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@hollandkroonactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat. De redactie zal er dan mee aan de slag gaan. Let op, de foto moet een eigen foto zijn anders wordt deze niet geplaatst

Reageer op dit onderwerp