Hollands Kroon Actueel

Bemanning patrouilleschip de Groninger voor 5 maanden naar het Caribisch gebied

NOORDKOP – Het was een emotioneel afscheid op de marinebasis in Den Helder. Het patrouilleschip de Groninger vertrok vanuit de haven van Den Helder naar de Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied om daar kustwachttaken uit te voeren. Bemanningsleden blijven bijna een half jaar weg van hun geliefden.

“We gaan een tijdje weg. Dat is ook wennen voor mij”, biecht matroos tweede klas Tom Schuffelen op tegen NH Nieuws. Het is zijn allereerste missie. Zijn oma die hem zondag kwam uitzwaaien had het er niet makkelijk mee: Ik vind het griezelig hoor, hij is zoveel maanden weg. Maar Tom wil het graag en uiteindelijk is het zijn beslissing”, vertelt ze.

Negentig bemanningsleden verblijven steeds een half jaar op het patrouilleschip, dat zelf twee jaar in het Caribisch gebied blijft voor kustwachttaken, drugsbestrijding, anti-terrorisme operaties en noodhulp. Het is voor het eerst dat het schip zo lang bij de Nederlandse eilanden verblijft, voorheen vaarde het elke vijf maanden terug. 

“Door een schip daar te laten en het programma helemaal vast te zetten kunnen wij bemanning twee jaar van tevoren laten weten wanneer ze wel en niet varen”, vertelt commandant Hugo Sinke van de Groninger. “En dat maakt het heel erg prettig voor het thuisfront wanneer de partner wel of niet thuis is.”

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@hollandkroonactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat. De redactie zal er dan mee aan de slag gaan. Let op, de foto moet een eigen foto zijn anders wordt deze niet geplaatst

Reageer op dit onderwerp