AV Wieringermeer haalde voor de eerste keer het bevrijdingsvuur uit Wageningen

WIERINGERWERF – Lopers uit Hollands Kroon deden dit jaar voor het eerst mee met de nationale bevrijdingsvuur estafette van Wageningen naar Wieringerwerf. Iedere loopgroep kiest zijn eigen route en regelt het op eigen wijze de tocht van Wageningen naar de eigen woonplaats. Er deden 12 leden van atletiekvereniging Wieringermeer en omstreken mee en 6 lopers uit Middenmeer en Wieringerwerf. Daarnaast was er nog een lid van de atletiekvereniging die meehielp met de voorbereiding. Hieronder leest u het relaas van de tocht die soms bar en boos was door de buien en de kou.

Na advies ingewonnen te hebben bij andere clubs in de buurt (Schagen, Den Helder, Medemblik en Alkmaar) hebben we gekozen voor een estafette van 18 lopers: 9 teams van 2 lopers die 3 km lopen, daarna gaan de lopers 3 km fietsen en daarna gaan ze één van de drie busjes besturen of als passagier meerijden tot ze weer aan de beurt zijn. RTV Noordkop heeft vooraf voor ons een leuk filmpje gemaakt dat rond middernacht in Wageningen op een groot scherm vertoond werd.

Tekst loopt door onder de foto

Foto aangeleverd

De voorbereiding was ook zeker voorpret.  Gemeente Hollands Kroon en de Rotary Wieringerland heeft ons gesponsord. Het maken van het filmpje en de vergaderingen waarin alles besproken werd. Een heerlijk ontbijt werd gratis aangeboden door NH Naarden. Ook de muziek kwam spelen bij aankomst.  In de dagen voor het evenement zijn er nog twee lopers geblesseerd. We vonden gelukkig snel twee andere lopers. Met 18 man vertrokken we op 4 mei om 17.00 uur naar Wageningen. Daar hebben we meegedaan aan de stille tocht en de dodenherdenking. Daarna iets eten en toen het startnummer en de t-shirts ophalen. Het was inmiddels goed donker en koud. Daar kon een foto gemaakt worden met het woonplaatsbord. Dat hebben we natuurlijk gedaan maar helaas was het bord niet goed zichtbaar. Daarna omkleden en naar de start waar al veel lopers uit het hele land aanwezig waren.

Tekst loopt door onder de foto

Foto aangeleverd

De burgemeester van Wageningen overhandigde ons na middernacht de fakkel met het bevrijdingsvuur en wees erop dat er ook 2 dames van de stichting Freedom Flame uit onze gemeente  aanwezig waren in Wageningen.

Na de start liepen twee lopers  in rap tempo de grebbeberg op. De overige lopers met de fakkel gingen terug naar de busjes waar met de fakkel een olielamp aangestoken werd. Deze olielamp is de hele tocht in de bus brandend gehouden. Bij het oorlogsmonument bij het militair ereveld Grebbeberg hebben we respect getoond aan de 400 nederlandse militairen die in mei 1940 daar gesneuveld zijn. Daarna ging de tocht verder.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto aangeleverd

De lopers hebben de locatie van hun telefoons gedeeld met elkaar zodat te zien was waar de lopers waren. Dit werkte niet altijd helemaal goed maar het was af en toe wel handig.

Op de utrechtse heuvelrug was het ’s nachts erg donker, rustig en af en toe hadden we flinke regenbuien. Twee loopsters liepen steeds hun etappe in de regen en waren doorweekt. Toch viel het de meeste lopers mee hoe wakker en fit te waren. Om kwart voor vijf waren de lopers en busjes elkaar even kwijt maar gelukkig kwam het weer goed en konden we om 7.15 uur in Naarden ontbijten.  Na muiderberg hadden de lopers en fietsers een flinke tegenwind uit het noorden. Op ijburg waren de lopers en fietsers en busjes elkaar ook even uit het oog verloren maar ook dat kwam uiteindelijk weer goed. Via de telefoon zagen we op website nu.nl een foto van onze groep bij het artikel over het bevrijdingsvuur in wageningen. Dat vonden we natuurlijk erg leuk en motiverend. De route was ook erg mooi, je kwam op plekken waar je normaal gesproken niet komt met de auto. Michiel Ooms heeft deze route op de fiets uitgezet.

Een tijdje met elkaar in een busje zitten schept wel een leuke knusse sfeer. We bleven wakker en vonden het fijn af en toe even een stukje te lopen en fietsen. In de wieringermeer stonden vrienden en bekenden ons op te wachten en sommigen fietsten met ons mee. Via Middenmeer kwamen we aan in Wieringerwerf. In de dr. Tamsmalaan liepen alle lopers mee. Daar stonden familie, vrienden en hofkapel Toeternietoe ons op te wachten. Achter de muziek aan gingen we naar het oorlogsmonument om daar ons respect te tonen. Na het spelen van het wilhelmus ging het verder naar de brinkweg. Daar namen de burgemeester en sportwethouder het vuur feestelijk  in ontvangst voor café bij de buren.  

Het zou mooi zijn als volgend jaar opnieuw het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Wieringerwerf gehaald wordt want dan is het 75 jaar na de bevrijding. Vier atleten hebben zich al hiervoor aangemeld bij de organisatie dus wie weet gaat het lukken om een team te vormen. Lopers kunnen zich aanmelden bij de atletiekvereniging.

Tot slot bedanken de deelnemers aan de estaffeteloop nog hun sponsors

Sponsoren:

 • Gemeente Hollands Kroon
 • Rotary Wieringerland
 • NH Naarden, ontbijt
 • AH Hoogkarspel, drinken en versnapering
 • Garage Arjen Zuidema, bus
 • Right Rent, bus
 • Familie Langerak, bus
 • Hofkapel Toeternietoe, muziek
 • Edith vd Bovenkamp, aed en ehbo koffer.
 • RTV Noordkop, filmpje in Wageningen
 • Fietsenconcurent, zadelpen
 • Fam. wijlen Klaas Akkerman  

[signoff]

Reageer op dit onderwerp