Hollands Kroon Actueel

Foto aangeleverd

Wieringer Molen maalt voor Bakkerij Dunselman

WIERINGEN – Sinds mei 2019 maalt de Wieringer Molen De Hoop graan voor Bakkerij Dunselman. Begin februari van dit jaar werden de eerste contacten gelegd door leerling-molenaar Bart. Dit leidde tot een eerste kennismaking met Peter Dunselman en Vincent bij de molen. Dat klikte meteen goed en beide partijen kregen een goede indruk wat de bedoeling was. Er werd afgesproken dat De Wieringer Molens 20 kg volkoren tarwemeel ging leveren voor het bakken van een aantal proefbroden.

Al enkele weken later kon de gemalen tarwe geleverd worden en ging de chef broodbakker Vincent Heinsbergen aan de gang om een goede receptuur vast te stellen. Het eerste proefbrood was een mooi stoer rond proefbrood. De bakker was direct  enthousiast over de meel.

De Wieringer Molens malen graan uit de Wieringermeer.

Het eerste meel zit in de zakken, foto aangeleverd

Aan de zijde van de Wieringer Molens was het ook nodig allerlei zaken goed op een rij te zetten. Hoeveel meel wil de bakker? Kunnen we die levering garanderen? Waar halen we het graan vandaan? Wat doen we als molen De Hoop in Den Oever in 2020 in groot onderhoud gaat? Hebben we genoeg molenaars en vrijwilligers die aan dit project willen meewerken? Gaat het bestuur akkoord? Tegen welke prijs gaan we het meel verkopen? Dat waren natuurlijk wel zaken om even over na te denken, maar zeker geen onoverkomelijke problemen.

Gelukkig waren molenaars, vrijwilligers en bestuur allemaal enthousiast. Ook voor de levering van graan bleken er oplossingen voorhanden. Besloten werd om een partij van 1350 kg tarwe aan te kopen  bij de CAV Agrotheek te Wieringerwerf. Het is tarwe van het merk Reform dat groeit in de Wieringermeer. Ofwel De Wieringer Molens malen graan uit de Wieringermeer.

Wieringermolen brood gemaakt van van meel van de Wieringermolen van graan uit Wieringen (Foto aangeleverd)

In april werd een tweede gesprek gevoerd met Bakkerij Dunselman. Daarbij werden afspraken gemaakt over de definitieve  samenwerking. Met Bakkerij Dunselman als klant voor het ambachtelijke molenmeel, zal molen De Hoop met zijn molenaars weer regelmatig aan de bak moeten om maandelijks tenminste 100 kg tarwemeel te produceren. Natuurlijk is de meelproductie wel afhankelijk van de wind; geen wind betekent dat er niet gemalen kan worden. In de afgelopen periode hebben de molenaars gelukkig optimaal gebruik kunnen maken; in twee maanden tijd is vier keer gemalen en in totaal 500 kg graan weggewerkt. De bakker beschikt nu over een startvoorraad van 500 kg meel.

Op 14 oktober gaat de productie van het Wieringer Molenbrood bij Dunselman van start. Uitgaand van de proefbroodjes, dan kunnen we nu al zeggen dat die molenbroden heerlijk gaan smaken. Dus wilt u de Wieringer Molens steunen, koop dan eens een Wieringer Molenbrood bij Bakkerij Dunselman in Den Helder en Julianadorp!!

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@hollandskroonactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageer op dit onderwerp