Hollands Kroon Actueel

Foto: Pascal van As

ABN sluit massaal haar geldautomaten, middenstanders kunnen geen geld meer storten

HOLLANDS KROON – Nu de ABN massaal haar oude pinautomaten aan het sluiten en weghalen is zitten de klanten van de ABN en van vooral de middenstanders die dagelijks hun geld storten via de pinautomaten met de handen in het haar.

ABN liet maandag weten dat zij in totaal 470 auto automaten heeft gesloten en leeg heeft laten halen omdat het gevaar op een plofkraak bij dit type geldautomaat te groot was.

In een schrijven zegt ABN Amro: De afgelopen periode heeft er een nieuwe golf aan gewelddadige plofkraken plaatsgevonden. Deze ontploffingen hebben vooral een bepaald type geldautomaat van ABN AMRO getroffen en veroorzaken angst en onrust bij omwonenden en ondernemers. Voor ABN AMRO staat de veiligheid van omwonenden en ondernemers voorop. Daarom hebben we besloten om per direct de geldautomaten van dit type tijdelijk te sluiten.

Escalerend geweld

Vorige week heeft ABN AMRO al enkele tientallen van een bepaald type automaat tijdelijk gesloten. In de afgelopen dagen heeft ABN AMRO alle geldautomaten van dit type leeg gehaald. Het gaat in totaal om zo’n 470 automaten verdeeld over heel Nederland; ongeveer 380 van ABN AMRO en 90 ex-ABN AMRO automaten die de afgelopen tijd zijn omgebouwd tot een Geldmaat.

De automaten van dit type waren structureel doelwit bij plofkraken door criminele bendes. Het escalerende geweld bij criminaliteit baart grote zorgen. In de hele samenleving zijn daarvan de gevolgen zichtbaar. Bewoners en ondernemers moeten zich veilig kunnen voelen. Daarom heeft de bank deze tijdelijke noodmaatregel moeten nemen.

Op nog zo’n 400 locaties van ABN AMRO staan andere typen geldautomaten, die blijven in gebruik.

Bereikbaarheid en beschikbaarheid

Over de bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld in onze samenleving zijn goede afspraken gemaakt tussen banken, Geldmaat, De Nederlandsche Bank en maatschappelijke organisaties in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Deze tijdelijke noodmaatregel doet daar niets aan af. De afspraken op het gebied van bereikbaarheid komen door deze tijdelijke noodmaatregel niet in het gedrang. Wij begrijpen dat deze maatregel wel tot ongemak kan leiden bij iedereen die geld wil opnemen bij de gesloten geldautomaten, maar de veiligheid van omwonenden en ondernemers gaat voor.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@hollandskroonactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageer op dit onderwerp


Uw banner hier?