Hollands Kroon Actueel

Ze staan lijnrecht tegenover elkaar, Hollands Kroon en de boeren in de Wieringermeer

WIERINGERWERF – Dinsdagavond puilde de Cultuurschuur in Wieringerwerf uit van belangstellenden die op de bijeenkomst waren afgekomen waar de gemeente Hollands Kroon het gebiedsplan voor de Wieringermeer bekend maakte.

Dat er onder de inwoners van de Wieringermeer, maar ook vanuit de gemeente Medemblik, veel weerstand is tegen de plannen bleek dinsdagochtend toen actievoerende boeren de rotonde bij Wieringerwerf bezet hielden om hun ongenoegen duidelijk te maken.

In het gebiedsplan voor de Wieringermeer wordt 750 hectare grond gereserveerd voor nog meer kassen en datacenter, maar over 5 jaar gaat men evalueren en als die positief uit valt dan wordt er nog eens 750 hectare grond gereserveerd voor kassen en datacenters, idem nog eens 5 jaar later, waardoor er over 10 jaar dus de toch eerst voorgestelde 2500 hectare bouwgrond gereserveerd is voor kassen en datacenters.

Maar de boeren zijn niet alleen boos over het feit dat er nu kostbare landbouwgrond wordt opgeofferd voor kassen en datacenters, ook zijn zij boos dat de rest van de Wieringermeer een beschermend karakter krijgt waardoor bedrijven die gebouwen willen gaan vervangen mogelijk met moeilijkheden te maken krijgen om hier een vergunning voor te krijgen.

Wethouder Theo Groot vond dat de soep lang niet heet gegeten gaat worden als het wordt opgediend en kon zich indenken dat de boeren het niet leuk vinden dat andere agrariërs een deel van hun grond gaan inpikken voor de glastuinbouw. Groot weigert om de 750 hectare die nu in het gebiedsplan is gereserveerd uit de plannen te halen. Wel wil Groot kijken om de Schelpenbolweg de stempel Cultuur Historische Waarde er vanaf te halen.

De gemeenteraad heeft straks het laatste woord.

Reageer op dit onderwerp