Hollands Kroon Actueel

Boeren gaan stickers plakken in supermarkten

HOLLANDS KROON – Onder de slogan: ‘Tijd voor actie, Stickeractie!’ gaan de boeren in Nederland met stapels stickers de supermarkten in om op groente en fruit aan te geven wat wel duurzaam en wat niet duurzaam is geteeld en wat ‘boervriendelijk’ is geteeld. Met de actie willen de boeren bereiken dat zij een eerlijke prijs krijgen voor hun producten, nu krijgen zij een lage prijs en is het vooral de tussenhandel en de supermarkt die de meeste winsten pakken.

Wat is dan een eerlijke prijs?

Een eerlijke prijs betekent voor een inkomen dat past bij het niveau van opleiding, het aantal gewerkte uren, hoogte van geïnvesteerd vermogen en (bedrijfs)risico’s. Hoe dit vertaald moet worden naar een exacte prijs, onderzoekt Agractie op dit moment. Naast de actie “Boerderijprijzen” starten zij nu met het beschikbaar stellen van stickers om producten te kunnen labelen

Wat houdt deze actie in?

Agractie heeft 3 soorten stickers laten maken, die de boeren en boerinnen (en betrokken burgers) in de supermarkten, tijdens het boodschappen doen kunnen gebruiken. De sticker ‘niet duurzaam’ kan op producten die onnodig vanuit het buitenland worden geïmporteerd. De sticker ‘geen eerlijke prijs voor de boer’ kan op producten waarvoor de boer al jaren een te lage prijs krijgt! De derde sticker is positief, met de tekst boervriendelijk.

Waarom?

Agractie zegt met de actie willen bereiken dat er niet langer onnodig met voedsel wordt gesleept. Wat niet onnodig hoeft te worden geïmporteerd hoeft ook niet onnodig te worden geëxporteerd aldus Agractie.
Agractie vind dat de Nederlandse boer een eerlijke prijs verdient voor zijn product, en ook supermarkten daarin hun verantwoordelijkheid moeten nemen!

Reageer op dit onderwerp