Hollands Kroon Actueel

Perceel dat onder water wordt gezet. (Foto: Water, Land & Dijken)
Perceel dat onder water wordt gezet. (Foto: Water, Land & Dijken)

Boeren zetten vanaf half februari land tijdelijk onder water voor de weidevogels.

HOLLANDS KROON  – Zo’n veertig melkveehouders in Noord-Holland zetten delen van hun grasland tijdelijk onder water. Met deze ‘plas-dras’-percelen bieden ze weidevogels voedselrijke en veilige plekken. Wegens succes in voorgaande jaren nam de agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken het initiatief dit jaar nog meer hectare plas-drassen te realiseren en boeren van waterpompen te voorzien.

‘Opvetten’

Een boer laat zijn land niet zomaar onder water lopen. Toch zetten steeds meer boeren op 15 februari de pomp aan om het grasland van enkele centimeters water te voorzien. Precies op tijd als de grutto rond half februari weer aankomt in Nederland. De vogels kunnen gemakkelijk voedsel vinden in de nattere en zachte bodem. Zo kunnen zij, na hun lange reis vanuit het zuiden, ‘opvetten’: veel eten, zodat zij sterk genoeg zijn om te broeden.

Wormpje trekken

De natte graslanden blijken flink bij te dragen aan de overlevingskansen van weidevogels, alus de agrarische natuurvereniging. Kieviten, grutto’s en tureluurs vinden er extra veel insecten en wormen. De bodem wordt door het water wat zompig en zacht waardoor zij gemakkelijk met hun snavel een wormpje kunnen trekken. Als zij in de plas rusten zorgt het omringende water ervoor dat predatoren, zoals vos en marter, niet snel bij hun komen.

Vergoeding

Water Land & Dijken is daarom blij dat dit jaar nog meer boeren bereid zijn om dit voor de weidevogels te doen. Boeren ontvangen ook een vergoeding voor de twee tot vier maanden dat hun vernatte percelen in gebruik zijn door de weidevogels.

Reageer op dit onderwerp