Eerste partij mondkapjes ‘doneereenmondkapje.nl’ uitgeleverd

REGIO – Vanaf vorige week zaterdag is een groep ondernemers uit Hoorn, met eigen kantoren in China, geheel belangeloos een actie gestart om zo veel mogelijk mondkapjes naar Nederland te krijgen. Onder de noemer www.doneereenmondkapje.nl zijn er inmiddels 400.000 mondkapjes besteld, waarvan de eerste batch in goede orde is aangekomen en inmiddels is uitgeleverd.

Onverwacht veel media-aandacht heeft er voor gezorgd dat nog veel meer relaties in de regio, maar ook ver daarbuiten, zijn aangehaakt met ondersteunende initiatieven. “Het is hartverwarmend om te zien dat grote bedrijven, maar ook particulieren allemaal een steentje willen bijdragen. Iedereen wil meehelpen om de helden in de zorg zo veilig mogelijk hun werk te kunnen laten doen”, aldus Lars Fasten en Camiel Dekker, twee van de ondernemers die met het initiatief is gestart. De enorme sneeuwbal aan media-aandacht heeft er inmiddels voor gezorgd dat de donatieteller richting de € 500.000,- gaat.

Energie en stress

Vooral toen grote partijen als ‘Action’ een donatie overmaakte van maar liefst € 150.000,- (goed voor 100.000 mondkapjes), is er geen seconde getwijfeld en meteen de eerste order van 100.000 mondkapjes, opgeschaald naar maar liefst 400.000 mondkapjes. “Dat je dit samen, met alle bedrijven en particulieren die onze donateursactie steunen, voor elkaar kunt krijgen geeft een enorme hoeveelheid energie.” vult Fasten aan. “Maar ook stress. Zeker wanneer er afgelopen vrijdag groot in het nieuws verschijnt dat de overheid een partij mondkapjes had ingezet die achteraf werd afgekeurd.” Waarop de ondernemers wederom geen seconde hebben getwijfeld en zelf ontvangen samples van de mondkapjes naar een testlab hebben gestuurd. “Door de enorme drukte aldaar duurde het veel langer dan dat we hadden gehoopt, maar gelukkig kwamen ze er goed uit en zijn er inmiddels heel veel positieve reacties over de eerste geleverde partij” vult Fasten aan.

Hulp van alle kanten

De ondernemers kunnen er maar niet over uit, dat er zo veel hulp wordt aangeboden. Vooral door donateurs, maar ook vanuit het bedrijfsleven. Deen Supermarkten, Action, grote mediabedrijven, bekende Nederlanders en tal van anderen. Een nieuw hoogtepunt is de door de KLM georganiseerde luchtbrug met Shanghai. Een geweldige verbetering in de logistiek. En tot slot de overheid, die heeft medegedeeld dat er geen invoerrechten en BTW hoeft worden afgedragen.

Enorme vrachtwagen

“En nu zijn we opeens een logistiek dienstverlener geworden, want we hebben heel veel partijen de mondkapjes beloofd en die proberen we zo snel mogelijk te leveren”. Sinds afgelopen woensdag rijdt er een enorme vrachtwagen, voorzien van heel veel verschillende logo’s van diverse bedrijven, om de mondkapjes te distribueren. “Kippenvel, maar we zijn helaas nog lang niet klaar met het coronavirus” sluiten de heren af. “Zo lang er hulp nodig is, blijven wij doen wat we kunnen”.

Op de website www.doneereenmondkapje.nl is het nog steeds mogelijk om deze groep ondernemers te helpen, door het overmaken van een donatie.

Reageer op dit onderwerp