Wordt deze aangename belevingsboerderij geopend in Hollands Kroon?

ANNA PAULOWNA – Stel je eens voor; zelf vers gelegde eieren bij de kip vandaan halen, je eigen appels plukken en schapen grazen op de verschillende grasveldjes in de gemeente. Het klinkt als een utopische wereld maar als het aan Roland en Karin Hoogendonk uit Anna Paulowna ligt, wordt deze schetste situatie werkelijkheid. De twee hopen namelijk binnenkort een boerderij te openen waar bezoekers meer dan welkom zijn voor een bijzondere, eerlijke en heerlijke beleving.

Roland en Karin hebben deze plannen al langer in hun hoofd. ‘Karin en ik vinden dat kinderen te kort met het boerenleven in aanraking komen’, zegt Roland. ‘Een paar jaar geleden bezochten schoolklassen de lammetjes, maar op een gegeven mocht dat niet meer omdat de dieren niet waren ingeënt tegen Q-koorts. Vandaar dat wij nu de deuren willen openen van een belevingsboerderij. Zelf ben ik als kind opgegroeid op het platteland en eigenlijk zouden we de boerderij van mijn vader overnemen, maar dat liep anders. Inmiddels hebben we ons idee uitgedacht en een geschikte locatie op het oog. Deze hebben we gevonden nabij Breezand.’

Bewust maken van processen

Op de boerderij zal ook een winkel komen waar mensen de eerlijke producten kunnen kopen. Roland: ‘Je kunt zien waar de melk vandaan komt of waar de bloemkool groeit. We willen kinderen bewust maken van die processen. Dan trekken ze een overall aan en kunnen ze het zelf bekijken. Het is niet de bedoeling dat de bezoekers betalen voor de ervaring an sich, maar alleen voor de appels die ze dan bijvoorbeeld zelf plukken en mee naar huis nemen. Als de kinderen zich vermaken op de boerderij, kunnen de ouders een drankje drinken op het terras. Ze kunnen natuurlijk ook zelf een krop sla uit de grond snijden of een kijkje nemen bij de paarden, varkens en koeien. Met een beetje geluk wordt er dan een kleintje geboren. We zullen geen 1000 bloemkolen per jaar verbouwen, dus deze willen we ook voor een deel in gaan kopen. Dit gaan we doen bij lokale boeren tussen Den-Helder, Alkmaar en West-Friesland. Op die manier helpen we hen ook.’

Ecologische en biologische keurmerken zijn niet nodig. ‘Juist dat soort etiketten maken de biologische producten in de supermarkten zo duur. Wij willen de prijzen laag houden en gaan niet werken met certificaten of iets dergelijks. Mensen krijgen bij ons de mogelijkheid om zelf te kijken hoe eerlijk de producten geteeld worden.’

Landelijk tafereel

‘Op de grasveldjes die je door de gemeente heen vindt, willen we vijf of zes schapen neerzetten. Hier kunnen zij grazen. De bloemen en planten blijven behouden, maar het gras eromheen wordt weg gegeten. Een heerlijk landelijk tafereel midden in de bewoonde wereld.’

Er moeten nog een paar dingen worden geregeld. ‘We zijn op zoek naar investeerders. Als er mensen zijn die dit een idee mooi vinden en zij willen investeren, dan maken we een terugverdienmodel voor een bepaalde tijd. Vervolgens zullen zijn 10% korting ontvangen op latere aankopen in de winkel. We zijn ook een crowdfundingsactie gestart om deze belevingsboerderij te realiseren. Verder zijn we de laatste zaken aan het regelen met de bank. Als we dit idee, gezien deze vreemde tijd van corona, van de grond krijgen dan weten we dat ons plan geramd zit voor de toekomst. Dan kan het allemaal alleen maar beter worden. Het concept hebben we neergelegd bij de gemeente. Van één iemand daar hebben we een heel enthousiaste reactie ontvangen, maar dat was nog niet officieel. We hopen dat alles zo snel mogelijk draait!’

Reageer op dit onderwerp