Hollands Kroon Actueel

Het terrein van Google op Agriport met nog meer dan voldoende ruimte voor nog meer datacentra

GroenLinks Hollands Kroon kritisch over wethouder Meskers en komst datacenters

HOLLANDS KROON – Het laatste woord zal er nog lang niet over zijn uitgesproken, over de komst van nog meer datacenters naar Hollands Kroon. Ondanks de belofte van wethouder Theo Meskers dat het bij vier blijft wees de realiteit anders uit en is Agriport A7 aangewezen als de plaats waar nog meer datacenters kunnen komen.

Ook de fractie van GroenLinks is de komst van deze energieslurpende datacenters een doorn in het oog en na het lijvig artikel van NRC Handelsblad is de onrust enkel nog verder toegenomen onder de inwoners van Hollands Kroon en dan vooral die in de Wieringermeer.  GroenLinks wijst op een paar reactie van Meskers in het artikel van het NRC waarin hij zegt dat alleen hij weet hoe Microsoft in de Wieringermeer belandde en dat hij Microsoft heeft verteld dat het openbaar bestuur in Hollands Kroon “goed in de wedstrijd zat.”

Maar ook over Hiemstra zegt Meskers: “Mij wordt wel eens verweten dat ik als wethouder te dicht op Hiemstra zit, maar Hiemstra doet precies het goede voor de gemeente. We hebben dezelfde ambities,” in het NRC. Daar bleef het niet bij, volgens het artikel heeft wethouder Meskers de bouwregels zo aangepast dat ze naar de wensen van de ‘Amerikanen’ waren. 

Maar ook de beloofde 1500 structurele arbeidsplaatsen blijkt gebakken lucht te zijn, een paar honderd meer zijn het er niet geworden. En ook de restwarmte van de datacenters die naar de kassen zou gaan blijkt niet te kloppen, de restwarmte is niet warm genoeg voor de kassen en wordt dus direct in de open lucht geblazen.

GroenLinks heeft ook grote problemen met het gebruik van de duurzame energie opgewekt door de 100 windturbines in de Wieringermeer, deze zouden voor de inwoners van Hollands Kroon de energie opwekken maar het blijkt dat Microsoft maar ook Google alles opeisen, ‘misleidende promotie,’ volgens GroenLinks.

GroenLinks heeft daarom een waslijst aan vragen gesteld aan het college. Deze kunt u hier PV 2022 GL Datacenters (PDF) downloaden

Reageer op dit onderwerp