Hollands Kroon Actueel

4K tv kijken: dit is het en zo kun je het gebruiken

Een alles in 1 pakket bestaat naast internet en vaste telefonie uiteraard ook uit het kijken van televisie. Tegenwoordig kun je ook een zogenoemde 4K tv kopen, wat eigenlijk het nieuwste van het nieuwste is. Wat dit is en hoe je het kunt gebruiken leer je in dit artikel. Daarnaast tonen we ook aan welke providers ondertussen al dergelijke 4K abonnementen aanbieden. Een introductie van wat 4K is kan alvast gegeven worden. Dit betekent in principe 4 keer zoveel pixels, vier zo scherp als full HD. In aantallen is dit minimaal 3840 horizontale en 2160 verticale pixels.  

Wat heb je nodig om 4K tv te kunnen kijken?

Als je 4K televisie wilt kunnen kijken dan heb je hier onder meer een speciale tv voor nodig. Dit is dus een nieuwe 4K TV, maar hierover later meer. Daarnaast heb je ook nog een aantal andere dingen nodig. Zo heb je programma’s en uitzendingen nodig die in 4K gekeken kunnen worden, wat ook wel de bron wordt genoemd. Daarnaast zul je voldoende internetsnelheid nodig hebben, wat eigenlijk minimaal 24 Mbps per 4K zender moet zijn. Houd hier rekening mee als je je abonnement gaat vergelijken op internetvergelijken.nl. Bovendien zul je een 4K decoder of 4K tv ontvanger nodig hebben, mits je via de tv aanbieder kijkt.

Moet je een 4K tv kopen?

Een 4K televisie heb je dus nodig als je in 4K tv wilt kijken. Je zult dan ook weinig fout doen met zo’n aankoop, al zul je er weinig gebruik van kunnen maken. Dit komt doordat er simpelweg nog niet veel 4K programma’s en uitzendingen beschikbaar zijn in Nederland. In het buitenland zijn er waarschijnlijk al wat meer die je kunt zien, maar dit kan niet altijd op een legale manier. Desondanks kan het wel een slimme keuze zijn om een 4K tv aan te schaffen. Dit is met name het geval als je een echte gamer bent. De meeste game consoles ondersteunen 4K namelijk al, net zoals veel games. Daarnaast kun je sommige video’s op YouTube ook 4K kijken, dus hiervoor kun je de speciale TV ook gebruiken.

Kun je op Netflix ook 4K kijken?

Naast YouTube is het in principe ook mogelijk om bij andere streaming services 4K content te zien. 4K tv beeld kun je namelijk ook direct via het internet binnenkrijgen. Dit kan dus bijvoorbeeld op Netflix, maar ook Amazon Prime Video en Videoland biedt deze mogelijkheid. Toch zullen niet alle series en films aangeboden zijn in deze hoge kwaliteit, het aanbod aan 4K content is dus niet al te groot. Daarnaast heb je bij Netflix het duurste abonnement nodig om 4K te kunnen kijken. Daarnaast kun je ook films in 4K ervaren met behulp van blu-ray discs. Hiervoor heb je wel een speciale blu-ray speler nodig.

Welke providers bieden 4K pakketten aan?

Als je een 4K televisie hebt aangeschaft dan wil je hier logischerwijs ook gebruik van gaan maken. Je gaat dan waarschijnlijk alles in 1 vergelijken, zodat je naast de televisie ook internet en bellen hebt. Je moet dan uiteraard rekening houden met het feit dat je 4K wilt. Dit is namelijk nog niet bij alle providers mogelijk in Nederland. Zelfs al is dit mogelijk, dan zitten er regels aan en is het aanbod aan programma’s en films miniem. Dit is bijvoorbeeld het geval bij KPN, wat het 4K internet en tv pakket aanbiedt. Hiermee kun je alleen nog maar de zender Xite in 4K bekijken, terwijl je ook een paar 4K films on demand kunt bestellen. Hiervoor heb je wel een snelheid van minimaal 100 Mbps nodig, anders kun je dit abonnement niet eens afsluiten.

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?