Hollands Kroon Actueel

Photo by Harrison Moore on Unsplash

KPN en T-Mobile starten volgende week met 5G

HOLLANDS KROON – Volgende week is het dan zover, dan schakelen KPN en T-Mobile hun 5G-netwerk in. VodafoneZiggo zegt al enkele maanden dat zij al 5G hebben maar dat klopt niet, dat is 4G+ een snellere versie van 4G.

Beide providers beloven dat medio 2021 er een landelijk dekkend netwerk van 5G is in Nederland. KPN start in de grote steden, T-Mobile kan niet zeggen waar hun 5G voor het eerst wordt aangezet. 5G biedt als grote voordeel dat het veel hogere snelheden toestaat dan 4G en dat de reactiesnelheid ook veel korter is. Wel is een 5G-abonnement verplicht bij de providers en moet natuurlijk ook je toestel geschikt zijn voor 5G.

Het 5G-netwerk zal theoretisch gezien 800 gigabits per seconde (Gb/s) kunnen faciliteren, hoewel in de praktijk uitgegaan wordt van 1 Gb/s (= 0,125 gigabyte per seconde) (het gemiddelde verbruik in Nederland ligt volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling op ruim 1 gigabyte per maand)

Hoewel de aangekondigde introductie van 5G is aangegrepen door een groep wetenschappers om de Europese Commissie te waarschuwen voor gezondheidsrisico’s,[69] lijkt er vooralsnog geen reden te zijn om de gezondheidsrisico’s van 5G anders te beschouwen dan die van elektromagnetische velden die al langer gebruikt worden voor mobiele communicatie. Het Kennisplatform EMV stelt dat het nog niet duidelijk is of door 5G de blootstelling aan elektromagnetische velden toe zal nemen omdat 5G nog nergens op grote schaal geïntroduceerd is

Reageer op dit onderwerp