Hollands Kroon Actueel

Minder autoschades door corona

Veel Nederlanders zijn vanwege de coronamaatregelen thuis aan het werk. Dat betekent dat we de auto veel vaker laten staan. Het aantal schademeldingen daalde hierdoor met bijna 20 procent. Dat blijkt uit de gegevens van verzekeraars Interpolis en DAS.

Aantal ongelukken met 50 procent gedaald

Omdat veel automobilisten de auto niet of nauwelijks gebruiken, gebeuren er een stuk minder ongelukken in Nederland. Uit de cijfers van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeersadviesbureau VIA blijkt zelfs dat het aantal verkeersongevallen met de helft is afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor schadeherstelbedrijven hakt het coronavirus er flink in. Zo hebben zij 53 procent minder werkzaamheden vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Hierdoor lopen zij ongeveer 44 procent van de verwachte omzet mis. Verzekeraars houden daarentegen veel over. Zij hoeven namelijk veel minder geld uit te keren naar aanleiding van ingediende schadeclaims.

Krijgen automobilisten korting op de premie?

Het is nog niet bekend of Nederlandse verzekeraars hun premies gaan verlagen. Zij bepalen de hoogte van de premie namelijk op basis van risicoanalyses over een langere periode. Ze baseren hun prijzen op jaren, niet op maanden. In Frankrijk is er wel een verzekeraar die geld aan de klanten gaat terugbetalen. Het gaat hier om de Franse verzekeraar Maif. De verzekeraar hoeft vanwege de maatregelen rondom het coronavirus veel minderschade uit te keren omdat er ook een stuk minder schademeldingen zijn. Geld dat zij overhouden willen ze nu teruggeven aan de klanten. Het gaat om een totaalbedrag van €100 miljoen, per verzekerde is dit een bedrag van €50. De klant mag kiezen wat er met dit geld gebeurt: het wordt teruggestort, het wordt aan een ziekenhuis geschonken óf komt ten goede aan wetenschappelijk onderzoek.

Tips om te besparen op de autoverzekering

Automobilisten kunnen ook zonder hulp van de verzekeraar besparen op de autoverzekering. Zo kunnen mensen met voldoende spaargeld achter de hand ervoor kiezen om de premie per jaar te betalen in plaats van maandelijkse termijnen. Op deze manier is men ongeveer 6 procent goedkoper uit. Daarnaast is het verstandig om kritisch naar de polis te kijken. Zo hebben bijvoorbeeld veel mensen een dekking die eigenlijk niet goed (meer) bij de leeftijd en de waarde van hun auto past. Op deze manier betalen zij elke maand te veel geld voor hun verzekering. Ook is het verstandig om kleine schades zelf te betalen. Bij het claimen van een schade verliest de klant vaak de no-claimkorting. De premie stijgt daardoor. Tot slot is het raadzaam om de verzekering auto regelmatig te vergelijken met andere autoverzekeringen. Wellicht is men wel ergens anders goedkoper uit.

Reageer op dit onderwerp


Uw banner hier?