Hollands Kroon Actueel

Een domeinnaam registreren

Welk bedrijf heeft er nu tegenwoordig geen website? Een website kan veel opties bieden voor bijvoorbeeld je bedrijf. Het is gemakkelijk en snel te vinden door meerdere mensen tegelijk, je kan relatief makkelijk opvallen en je bereik is groter. Een goede website is dus cruciaal. Maar waar begint dat eigenlijk mee? Een goede website begint bij een sterke, en vooral bijpassende domeinnaam registreren. Maar wat is nu precies een domeinnaam en waar kan je dit goed regelen? Wij leggen het uit. Lees snel verder! 

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is de unieke aanduiding voor een internetadres (website). Een domeinnaam kan worden gebruikt voor alle internetdiensten, zoals voor een URL van een website of een e-mailadres. 

Je kunt een domeinnaam het beste zien als een soort telefoonnummer. Net als dat iedereen een eigen telefoonnummer heeft, heeft ook elke gebruiker van het internet (website beheerders) een uniek nummer. Zo onderscheid je ze van elkaar. 

Een domeinnaam wordt verkregen bij nationale organisaties (b.v. .nl, .be, .de) of bij internationale organisaties (b.v. voor een .com, .edu).

Hoe registreer je een domein? 

Je registreert een domeinnaam bij een hostingprovider, ook wel een registrar. Deze doet een registratieaanvraag voor je bij de organisatie die de domeinnamen beheert. Voor bijvoorbeeld domeinnamen met de extensie .nl (In Nederland) is dat de SIDN.

Waarom een domeinnaam registreren? 

Een website of server via een (domein)naam toegankelijk maken is essentieel voor een succesvol optreden op het Internet. Ook kun je met een geregistreerde domeinnaam een e-mailadres op maat maken en bent u altijd bereikbaar op hetzelfde adres, óók na een serverwisseling.

Waar kan ik een domeinnaam registreren? 

Er bestaan meerdere manieren om een domein te registreren. We benoemen ze hieronder: 

  • Via een rechtstreeks contract met de exploitant van een (Top Level) domein. Echter is die optie veel duurder en staat vaak alleen voor grootafnemers open.
  • Via een registrar voor het gewenste bovenliggende domein. 
  • Via een serviceprovider van het register (erg makkelijk).

Voor particulieren en kleine bedrijven zijn serviceproviders meestal de betere keuze. Dit omdat ze goedkoper zijn, veel vervelende klussen uit handen nemen en een domein vastleggen verzorgen, en dat vaak in één pakket.

Reageer op dit onderwerp