Eerder stoppen met werken? Zo doe je dat!

Werken is voor veel mensen een heerlijk tijdverdrijf (en vaak ook gewoon nodig om te kunnen leven), maar toch kijken we ook graag uit naar de tijd dat we met pensioen kunnen gaan. Helaas lijkt dat voor de meesten nog erg ver weg te zijn (en vaak is dat ook zo). Wil je het liefst eerder met pensioen kunnen dan de pensioengerechtigde leeftijd? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Wij hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

#1 Beleg je geld (en begin op tijd)

Zelf beleggen is een heel goed plan om voor extra inkomen voor later te zorgen. Door te beleggen heb je namelijk kans dat je geld meer waard wordt dan je hebt ingelegd. Daarbij geldt over het algemeen: hoe langer je je geld laat staan, hoe groter de kans op rendement is. Je kunt zelf bepalen hoeveel risico je daarbij neemt. Meer risico betekent meer kans op rendement maar ook meer kans op een eventueel verlies. Houd daar rekening mee. Beleg ook altijd met geld dat je ‘over’ hebt zodat, mocht het toch misgaan, je niet je buffer kwijtraakt.

#2 Word FIRE

Je moet er wat voor over hebben om genoeg geld te hebben om eerder te stoppen met werken. Sommige mensen gaan daar zo ver in dat zij al op hun veertigste kunnen stoppen. Zij streven er dag in dag uit naar om FIRE te worden: Financial Independence and Retire Early. Hoe je dat kunt behalen? Kort gezegd door financieel niet meer afhankelijk te zijn van je baan, zeer zuinig te leven en een groot gedeelte van het geld dat je verdient te sparen en te beleggen. Je berekent dan vooraf hoe veel geld je per jaar denkt nodig te hebben vanaf het moment dat je wilt stoppen met werken. Zo weet je precies hoeveel geld je op een bepaald moment moet hebben om dat te kunnen bewerkstelligen.

#3 Ga kleiner wonen en word zelfvoorzienend

Dit kan een onderdeel zijn van punt twee, maar ook op zichzelf staand is dit een goede manier van geld besparen. Kies er bijvoorbeeld voor om in een tiny house te gaan wonen. Zo heb je maandelijks (als het goed is) nagenoeg geen vaste lasten meer. Als je dan ook nog eens zelfvoorzienend wordt door je eigen groente te verbouwen en je meubilair zelf te maken, ben je helemaal goed bezig.

Je ziet het. Je hebt best wel wat mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je eerder kunt stoppen met werken. Het kost misschien even wat opoffering, maar de beloning die je te wachten staat is het allemaal waard. Hallo vrijheid!

Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Reageer op dit onderwerp