Het Wft-diploma: de basis en specialisaties. Wat houdt het nu precies in?

Met een Wft-diploma wordt er een bepaald kennisniveau voor een financieel adviseur aangeduid. Buiten financieel adviseur zijn er nog veel vacatures die de eis van een Wft-diploma stellen. Het behalen van zo’n diploma is daarom erg belangrijk. 

Er zijn verschillende Wft-diploma’s die je kunt behalen. Je begint bij Wft basis en breidt hier verder op uit. Het diploma Wft basis is hierbij de belangrijkste, dit is namelijk ook echt de (letterlijke en figuurlijke) basis voor de andere diploma’s. We behandelen in dit artikel de verschillende Wft-diploma’s en wat je hier allemaal bij leert en verder mee kunt doen.

Het Wft basis diploma

Je begint altijd bij het Wft basis diploma. Dit diploma zorgt voor een gedegen basiskennis van de financiële markt. Hiermee voldoen veel adviseurs aan de wettelijke eisen om hun vak überhaupt uit te mogen voeren. Met het Wft basis diploma verkrijg je veel relevante, actuele financiële kennis waarmee jij je werk goed kunt uitvoeren. In het specifiek ben je in staat om klanten te adviseren op het gebied van sparen, betalen en verzekeren. 

Tijdens de Wft basis behandel je onderwerpen rondom de financiële markt, wet- en regelgeving en het bankwezen. Daarbij leer je algemene financiële vaardigheden. Je kunt je buiten je Wft basis nog verder specialiseren in bepaalde onderwerpen binnen de financiële markt. Hiervoor zijn verschillende Wft-diploma’s beschikbaar.

Verschillende Wft-specialisaties

Na het behalen van je Wft basis diploma, over de algemene markt, wil je misschien ook specifieke producten kunnen behandelen of dienstverleningen kunnen verlenen. Hiervoor moet je je specialiseren met de Wft-specialisaties. Er zijn genoeg specialisaties om je in te verdiepen na het behalen van je Wft-basis diploma. Wil je bijvoorbeeld jouw klanten advies geven over hun pensioen? Behaal het Wft-diploma Pensioen. Er zijn 8 mogelijke specialisaties die je kunt behalen. Je moet hiervoor wel eerst je Wft-basis hebben behaald.

We zetten de specialisaties voor je op een rij

  • Wft Zorg
  • Wft Consumptief Krediet
  • Wft Schade Particulier
  • Wft Vermogen
  • Wft Inkomen
  • Wft Schade Zakelijk
  • Wft Hypothecair Krediet
  • Wft Pensioen

Hieronder gaan we kort in op de verschillende Wft-specialisaties.

Wft Zorg

Je wilt alles weten over het zorgstelsel in Nederland en de hierbij horende ziektekostenverzekeringen. Hiervoor heb je de beroepskwalificatie Wft Zorg nodig. 

Je kent onder andere het verschil in acceptatiebeleid van basisverzekeringen en aanvullende pakketten en kunt alle vragen rondom zorgverzekeringen beantwoorden.

Wft Consumptief Krediet

Beschik je over de Wft Consumptief Krediet? Dan kun je de gegevens en kredietbehoefte van de klant analyseren voor consumptieve bestedingsdoelen. Je beoordeelt onder andere de leencapaciteit, kent de opties qua aanvullende betaalbeschermers en informeert de klant over diverse aflossingsvormen.

Wft Schade Particulier

Als schadeadviseur heb je de Wft Schade Particulier nodig. Zo kun je bemiddelen in particuliere schadeverzekeringen zoals auto-, woon-, reis-, rechtsbijstand- en vele andere verzekeringen.

Wft Vermogen

Na het behalen van je Wft Vermogen-diploma weet je onder andere hoe je klanten een professioneel advies kunt geven op het gebied van vermogensopbouw, nabestaanden- en voorzieningen op hun oude dag. Je kunt de financiële positie en doelstellingen van de klant analyseren, in kaart brengen en op basis hiervan risicoanalyses opstellen.

Wft Inkomen

Met het Wft inkomen kun jij specifiek adviseren over het inkomen van personen. Als inkomensadviseur adviseer je over inkomensrisico tijdens ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Ook kun je schadebehandelingen afwikkelen, klanten begeleiden over re-integratietrajecten én je weet de ins en outs van de dienstverlening van Arbo-instanties.

Wft Schade Zakelijk

Wil je zakelijke klanten adviseren over verschille schaderisico’s? Dan moet je in het bezit zijn van het Wft Schade Zakelijk.

Je bemiddelt in zakelijke schadeverzekeringen en kunt onderscheid maken tussen materiële en vermogensbeschermende schadeverzekeringen. Kortom, met het Wft-diploma schade zakelijk heb je op zakelijk gebied tal van opties om klanten te adviseren.

Wft Hypothecair Krediet

Als hypotheekadviseur is het belangrijk dat het plaatje past bij de wensen en toekomstplannen van je klant. Je weet de behoefte van de klant in kaart te brengen en beschikt over de juiste vaardigheden die nodig zijn om je klanten van kwalitatief goed advies te voorzien.

Wft Pensioen

Het Wft Pensioen geeft je de middelen om de financiële positie en doelstelling van een onderneming in kaart te brengen, te analyseren en daar vervolgens een advies voor uit te brengen. Daarnaast leer je hoe je de persoonlijke situatie van een klant tegen klantprofielen afwegen. Op basis daarvan kan je klanten adviseren over pensioenproducten die bij de persoonlijke situatie passen.

Verschillende Wft-specialisaties combineren

Het is ook mogelijk om, na het behalen van de Wft basis, verschillende Wft-specialisaties te combineren. Voor sommige functies is het nodig om meer dan een Wft-diploma te behalen. Je kunt de combinatie bijvoorbeeld gebruiken om particuliere en/of zakelijke klanten in complexere vraagstukken bij te staan. Voor deze functies is het vaak van belang om meerdere Wft-diploma’s te bezitten.

Reageer op dit onderwerp