Surinaams eten op tafel

Surinaamse recepten kunnen allang niet meer als iets exotisch gezien worden. De maaltijden zijn al zolang onderdeel van de Nederlandse diëten, dat het gewoon als onderdeel van het dagelijks leven gezien kan worden. Dat geldt met name voor een aantal favoriete recepten. Die zie je keer op keer weer terug. Deels ook omdat ze zo gemakkelijk te maken zijn. Dat is natuurlijk ook een goede reden om aan de slag te gaan met de mogelijkheden die er liggen. Dat maakt het alvast wel een stuk interessanter om zelf aan de slag te gaan met de verschillende ingrediënten.

Nasi gemaakt op Surinaamse wijze

Misschien wel het bekendste Surinaamse eten wat je zo op tafel zet, is nasi. Dit gerecht is er natuurlijk in vele vormen. Vooral de Aziatische varianten waren lange tijd populair in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de Indische of de Chinese variant van dit gerecht. De manier waarop deze in Suriname wordt bereid is toch net even anders. Juist omdat de smaken goed passen bij wat jij lekker vindt, is het dus ook een goed idee om dan voor deze variant van bereiden te kiezen. Dat is ook nog eens gemakkelijk te doen omdat alles verkrijgbaar is.

Kiezen voor de bami

Natuurlijk is bami ook Surinaams eten. Nasi en bami komen namelijk in alle keukens waar deze toe behoren naast elkaar voor. Dat is dus ook voor de Surinaamse keuken het geval. Het is wel heel fijn om er zeker van te zijn dat je gewoon de soort kan maken die het beste bij jouw smaak past. De één is nu eenmaal meer fan van nasi. Terwijl de ander toch wel graag voor bami kiest. Dat je deze gerechten even gemakkelijk kan bereiden en op tafel kan zetten, maakt het wel zo gemakkelijk. Daarom kies je deze recepten.

De favoriet van velen

Als er één ding echt Surinaams is, dan is het natuurlijk wel roti. Het is het soort maaltijd dat als één van de eerste gerechten werd geïntroduceerd in Nederland. Tegenwoordig zijn ook allerlei fabrikanten van maaltijdpakketten en ingrediënten en kruiden hierop ingesprongen. De Roti wordt dus overal in de keukens gemaakt. Ook gewoon In Nederlandse keukens. Aan de hand van de aanwijzingen op de verpakkingen. De lekkerste varianten komen echter natuurlijk nog altijd uit de echte Surinaamse keukens. Die zijn ook het meest interessant. Wanneer je die kan eten, dan is het pas echt een geslaagd feestje.

Hulp bij het maken

Het is wel fijn om te weten dat je dit soort recepten nu zelf op tafel kan zetten. De basis is nog altijd Surinaams, maar je kan er wel wat hulp bij krijgen. Bijvoorbeeld doordat je de eerder genoemde instant kruiden of maaltijdpakketten kan kopen waarmee je kan gaan koken. Op die manier wordt het allemaal wat gemakkelijker gemaakt. Vooral de gerechten die voor de wat snellere hap zijn, zoals bami en nasi, zijn simpel te maken. En wil je dan een keer uitpakken, dan volg je natuurlijk gewoon de recepten van de echte kenners uit Suriname.

Andere soorten recepten proberen

Er zijn nog heel veel meer soorten recepten uit Suriname waar je mee aan de slag gaan. De traditionele gerechten die echt Surinaams zijn, hebben in de Nederlandse keuken nog iets minder voet aan de grond gekregen. Terwijl die waarschijnlijk wel nog lekkerder zijn dan de maaltijden die je al kent. Het is dus ook interessant om hiernaar op zoek te gaan. Wanneer je graag kookt en een echte liefhebber bent, dan kan je wel heel veel goede maaltijden vinden waar je mee aan de slag kan. Dat maakt het niet alleen lekker, het is ook uitdagend.

Reageer op dit onderwerp