Hollands Kroon Actueel

“Hij schildert heel bijzonder. Zijn kleurgebruik is heel bijzonder.”

KOLHORN/SCHAGEN – “Hij schildert heel bijzonder. Zijn kleurgebruik is heel bijzonder. Zijn composities zijn heel bijzonder en bijzonder goed. Hij is lyrisch over West-Friesland met name de directe omgeving van Kolhorn. En dat legt hij honderden keren vast”, zo karakteriseert Rutger Jan Bredewold de kunstschilder Dirk Breed uit Kolhorn. 

Dirk Breed is geboren (1920) en getogen in Kolhorn waar hij ook na zijn dood in 2004 is begraven. Er hangen drie schilderijen van Dirk Breed in het gemeentehuis van Schagen. Zijn werk kenmerkt zich door laag op laag schilderen met olieverf. Rutger Jan licht deze techniek toe in de 43e aflevering van de kunstserie ‘Zien wat je bekijkt’.

Het werk van Dirk Breed ligt in het verlengde van het vroegere werk van Piet Mondriaan en ook dat van Leo van Gestel. Het werk van Breed zit in heel veel collecties. Het is bij alle schilderijen een soort van thuiskomen. Het is herkenbaar. 

“Je voelt gewoon als je naar dit schilderij kijkt dat je nog extra truitje aantrekt als je op de fiets stapt”, sluit Rutger Jan zijn beschouwing over het werk van Dirk Breed af.

Herman Fijnheer heeft een boek geschreven over het leven en werk van Dirk Breed getiteld ‘Dirk Breed, Kunstenaar die altijd een nuchtere West-Fries is gebleven’, uitgegeven bij Stichting Uitgeverij Noord-Holland.

De kunstserie ‘Zien wat je bekijkt’ is gemaakt naar een idee van Rutger Jan Bredewold en Joop Luten. Het camerawerk en montage waren in handen van Joop Luten.

(Foto’s en video: Joop Luten)

Via mediapartner: Noordkop Centraal

Reageer op dit onderwerp