Hollands Kroon Actueel

De stengels zijn opgebouwd uit holle compartimenten en lijken enigszins op die van bamboe en zijn groen met roodachtige vlekjes. Op de grens tussen twee stengelcompartimenten bevindt zich een knoop waaruit een zijtak met bladeren groeit.
De Japanse Duizendknoop moet met wortel en al worden weggehaald (Foto aangeleverd)

Hollands Kroon blijft Japanse Duizendknoop op de chemische manier bestrijden

HOLLANDS KROON – In de gemeente Amsterdam zijn proeven gaande om de woekerende Japanse Duizendknoop op een milieu veiligere manier te bestrijden. Door aan het begin van het groei seizoen de grond waar de Japanse Duizendknoop staat voor langere tijd tot 80 graden te verhitten roeit met op deze manier de plant met wortel en al uit.  Maar er blijken ook nadelen aan te zitten. Zo wordt al het andere leven in het gebied waar men de grond tot 80 graden verwarmd ook vernietigd en duurt het lange tijd voor dit weer op niveau is.

De Japanse Duizendknoop is door zijn sterke wortelstok een moeilijk uit te roeien plant, er hoeft maar een stukje van de wortelstok achter te blijven en de plant groeit het jaar erop weer aan en woekert verder.. De beste manier om de Japanse Duizendknoop te bestrijden is op dit moment op de chemische manier zoals ook Hollands Kroon doet.

Noortje Slot, woordvoerder van de gemeente Hollands Kroon zegt tegen de redactie: “Vooralsnog bestrijden we de Japanse duizendknoop chemisch, met glyfosaat. Omdat het hier gaat om een invasieve exoot is chemische bestrijding momenteel (nog) toegestaan. De reden dat wij deze plant op deze manier bestrijden is tweeledig. Het is het meest effectief en ook betaalbaar. Pas als glyfosaat verboden wordt voor dit soort begroeiing kiezen we voor een alternatief. Dat wordt dan waarschijnlijk stoom of verhitting. Zover bekend zijn er momenteel ongeveer 35 locaties in de openbare ruimte van Hollands Kroon waar we deze plant tegenkomen en dus bestrijden.

Heeft u de Japanse Duizendknoop in de tuin en haalt u deze weg dan moet u ook zorgen dat echt alles van de plant weg is. Ook particulieren mogen nog gewoon glyfosaat (Roundup) gebruiken om de plant te vernietigen.

Reageer op dit onderwerp