Woningbouw oude gemeentehuis Hippolytushoef krijgt als straatnaam: “Marten Snoodijkhof”

HIPPOLYTUSHOEF – Op de plek van het voormalige gemeentehuis van Wieringen in Hippolytushoef zullen nieuwbouwwoningen worden gebouwd en omdat het gaat om een nieuwe openbare ruimte moet Hollands Kroon voor deze locatie een straatnaam bedenken. Deze straatnamen worden door de BAG-beheerders van team GEO-databeheer bedacht.

Vanaf de Elft heeft men straks toegang tot het hofje die de naam ‘Marten Snoodijkhof’ zal gaan krijgen. Marten Pieter Snoodijk (17/03/1914 – 25/04/1945) is een verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. Hij verwijderde springstoffen onder de brug in Van Ewijcksluis en verving deze door schijn dynamiet.

Toen de Duitsers bijna aan het eind van de oorlog, op 17 april 1945, de Wieringermeer onder water zetten, verliet Maarten zijn schuilplaats om een boer te helpen die vluchtte voor het water en werd verraden en opgepakt.

Op de weg tussen de brug van Van Ewijcksluis en De Kooy werd hij lafhartig in de rug doodgeschoten en in een gat langs de weg gedumpt. Marten Snoodijk is onder grote belangstelling op 2 augustus 1945 herbegraven op de begraafplaats Zandburen. Op de grafsteen staan de woorden:

Zijn leven was dienen. In dankbare herinnering van de Wieringer bevolking

Reageer op dit onderwerp