Dit moet je weten over een gebouwenverzekering

INGEZONDEN MEDEDELING – Heb jij een bedrijfspand, kantoor of winkel? Dan kan het gebeuren dat bijvoorbeeld een brand of storm, schade aan jouw pand aanricht. Het liefst wil je, na zulke schade, zo snel mogelijk weer aan de slag. Een goede verzekering kan je hierbij helpen. Wil jij je verzekeren voor schade aan jouw bedrijfspand? Dan kan je overwegen om een gebouwenverzekering af te sluiten. Een gebouwenverzekering wordt ook wel een zakelijke opstalverzekering genoemd, deze verzekering vergoedt de herstelkosten bij materiële schade. Overweeg jij om een gebouwenverzekering af te sluiten? Dan vertellen wij je hieronder graag alles wat je moet weten.

Wat is een gebouwenverzekering?
Allereerst is het goed te weten wat een gebouwenverzekering precies is. Als je een gebouwenverzekering afsluit krijg je als ondernemer rust en zekerheid. Met deze verzekering ben je verzekerd voor schade door brand, water, inbraak en storm. Een gebouwenverzekering biedt hulp bij het herstellen van directe schade. Moet je bijvoorbeeld kosten maken om iets te reinigen, vergunningen te regelen en restanten op te ruimen? Dan kan een verzekeraar eventueel een voorschotbetaling doen, zodat je direct de schade kunt herstellen. Zo helpt een gebouwenverzekering je snel weer op weg.

Welke schade is wel verzekerd in de gebouwenverzekering én welke niet?

Vraag jij je af wat er wel of niet verzekerd is met een gebouwenverzekering? Met een gebouwenverzekering ben je verzekerd voor schade door brand, storm, inbraak en water. Maar, ook door schade door blikseminslag, smeltwater, vandalisme of ontploffing. Daarnaast ben je ook verzekerd voor de kosten die gemaakt worden bij het herstellen van de schade. Hierbij kun je denken aan opruimkosten, bereddingskosten, kosten om een kapotte waterleiding op te sporen en noodvoorzieningen die je moet treffen om direct dreigende schade te voorkomen.

Je bent echter niet verzekerd voor schade als gevolg van een natuurramp, bijvoorbeeld een aardbeving, vulkaanuitbarsting of  overstroming. Daarnaast ben je, vanzelfsprekend, niet verzekerd voor schade door illegale activiteiten, hierbij kun je denken aan een hennepkwekerij. Is er schade aan het gebouw ontstaan door je eigen schuld? Ook dan ben je niet verzekerd voor de schade als gevolg hiervan.

Wat is het verschil tussen een bedrijfsschadeverzekering en een gebouwenverzekering?

Een gebouwenverzekering wordt vaak verward met een bedrijfsschadeverzekering. Toch is er wel degelijk een verschil. Met een gebouwenverzekering ben je namelijk verzekerd voor materiële schade. Terwijl je met een bedrijfsschadeverzekering juist voor immateriële schade verzekerd bent.

Mocht jouw bedrijf door materiële schade stil komen te liggen, dan loop je wellicht winst mis. Daarnaast moeten de vaste lasten ook gewoon doorbetaald worden. De winst die je misloopt door schade aan je bedrijfspand of complex, noemen we bedrijfsschade. Je kunt je voorstellen dat bedrijfsschade grote financiële gevolgen kan hebben. Als jij je hierover geen zorgen wilt maken, dan doe je er goed aan om een bedrijfsschadeverzekering af te sluiten. Wil jij je goed verzekeren tegen eventuele schade aan jouw bedrijfspand, dan doe je er dus goed aan om zowel een bedrijfsschadeverzekering en een gebouwenverzekering af te sluiten.

Reageer op dit onderwerp