Zwerven wordt zweven, zwerfafval verheffen tot kunst. Niets zweverigs aan

ANNA PAULOWNA – Ook buiten de bloemendagen is de poldertuin met zijn kronkelende paadjes, bruggetjes over waterpartijen en bijzondere boomsoorten de moeite van een bezoek waard. Via het naastgelegen bos wandelt u richting natuurgebied Kruiszwin. Als de bollenpracht is uitgebloeid zal een eigentijds kunstwerk te bewonderen zijn. Plastic, blik en mondkapjes van polderse bodem zullen een samenspel vormen met een van de oudste bomen in de poldertuin.

De poldertuin zal zich in het voorjaar weer van zijn mooiste kant laten zien met bloeiende tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten en bijzondere bol- en knolgewassen. De onder landschapsarchitectuur aangelegde tuin, past in het rijtje ontwerpen van het Vondelpark van Amsterdam en paleis Soestdijk (Jan David Zocher 1791-1870). De poldertuin is namelijk al in 1855 aangelegd. Dat is nog voordat bloembollen gekweekt konden worden in de drooggelegde zoute drooggemalen poldergronden.

In die ruim anderhalve eeuw is er veel vooruitgang geboekt. Mensen zijn gezonder, gelijkwaardiger en kansrijker. Nieuwe uitvindingen als bijvoorbeeld blik, plastic maakten producten langer houdbaar gemakkelijk mee te nemen en goedkoper.  Gevolg is wel dat, als deze materialen in de polderomgeving terecht komen ze daar ook lang blijven liggen. Belangrijk om daar iets mee te doen. Daar is niets zweverigs aan.

Van Polderse bodem

Plastic petflesjes, blikjes, mondkapjes en chipszakken zullen met een van de oudste bomen uit de poldertuin een symbyose vormen. Het zwerfafval is letterlijk allemaal van de Polderse bodem. Je ziet het zelf natuurlijk ook wel. Tussen de bosjes, in de waterkant zelfs als onderdeel van nesten van vogels. Nooit door jou daar achter gelaten, maar wellicht wel door jou opgeraapt en meegenomen voor de vuilnisbak. Het laatste doet Arnoud Blijdorp al een aantal jaren. Als jonge vader was de kinderwagen een handig vervoermiddel van rommel die hij tijdens de middagwandeling opviste. ‘Zwerfie’ is zijn geuzennaam. Hij heeft inmiddels contacten over de hele wereld met mensen die zich zoals hij inzetten om zwerfafval te verminderen.

Zijn kinderen zijn inmiddels ouder en hij heeft een enthousiaste groep mede-zwerfies om zich heen verzameld. Arnoud wil graag op een positieve manier aandacht vragen voor iets dat oplosbaar is in een innovatieve en betrokken samenleving. Die betrokkenheid vond hij toen hij een oproepje plaatste voor een idee om op een ludiek wijze aandacht te vragen voor zwerfafval. Hoe mooi zou het zijn om zwerfaval te verheffen tot kunst? 

Meehelpen?

Bij gemeente Hollands kroon kun je een knijper lenen om je omgeving te verschonen van zwerfafval. Op de scholen in onze gemeente wordt met kinderen zwerfafval verzameld. Heb je een flinke hoeveelheid van eerdergenoemde afvalproducten opgeraapt? Dan kun je contact opnemen.  En draag op deze manier bij aan een kunstproject dat dit jaar bewust klein zal starten (door de corona problematiek), maar die hopelijk komende jaren uitgroeit tot een bos van bomen om zwerven te verheffen tot kunst.

Meer informatie? Volg Zwerfie Anna Paulowna op Facebook of Instagram; bereikbaar via e-mail zwerfieap@gmail.com of telefoonnumer 06 44320051

Reageer op dit onderwerp