Column Kees Zwaan: Knir, Knar en Knor willen hun ribbetjes graag houden

Op het trottoir stonden twee vrouwen met elkaar te praten. Tijdens het passeren hoorde ik één van hen zeggen: ”Eet jij vlees?”  Ik deed net alsof de vraag aan mij werd gesteld, draaide mijn hoofd in de richting van de vrouwen en zei: ”Ik in ieder geval niet”, waarop de ene vrouw reageerde met: ”Ik ook niet”. Na het opsteken van een goedkeurende duim vergezeld met een  ”dat is beter voor het milieu” vervolgde ik mijn weg. Hopelijk heeft de vegetarische vrouw haar gesprekspartner ervan kunnen overtuigen om ook geen vlees meer te consumeren. Dat is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor haar gezondheid. En helpt een beetje mee om de klimaatverandering af te remmen. En is bovendien diervriendelijker.

Als we allemaal zouden besluiten geen vlees meer te eten zal het nog beter voor het klimaat zijn. Het grootste politieke probleem van deze eeuw is namelijk de klimaatverandering. Hoe gaan onze politici en beleidsmakers dat immense probleem aanpakken? Helaas zit er weinig schot in. Het staat inmiddels wel bij de meeste politieke partijen op de agenda en in het partijprogramma, maar een principiële visie op de klimaatverandering blijft bij de meeste partijen uit. Feitelijk is er voor wat betreft de benadering van het klimaatprobleem weinig verschil te zien tussen de grootste partijen. Eigenlijk willen ze alleen ’de scherpe kantjes’ er af halen. Een vergaande principiële aanpak zie je alleen bij de Partij voor de Dieren.

Mahatma Gandhi zou eens gezegd hebben: ”God verhoede dat de Indiërs zich een westerse leefstijl aanmeten. Dan zou binnen korte tijd de hele aarde worden kaalgevreten.” Gelukkig eet groot deel van de mensheid weinig tot geen vlees. Het zal nog wel lange tijd duren voordat vleeseters een minderheid zullen vormen. Vooralsnog zijn er dan ook meer carnivoren dan herbivoren onder ons. Maar dan wel in het welvarende deel van de wereld. Het arme deel heeft er eenvoudigweg het geld niet voor.

Afgezien van de negatieve impact die het nuttigen van vlees op het klimaat heeft, is het ook nog eens niet zo leuk voor een dier om opgegeten te worden. Helaas kan het dier niet met woorden protesteren of zich verdedigen met wapens. Dieren blijken weerloze slachtoffers te zijn en krijgen vaak een wrede behandeling in het slachthuis. 

Filosoof Peter Singer pleit voor emancipatie van de dieren en schreef daar een boek over: ’Animal Liberation’.  Dieren moeten in zijn visie ook rechten krijgen en niet alleen maar dienen als objecten waar wij naar believen gebruik van mogen maken. Daar ben ik het volledig mee eens. Bovendien is het huidige Corona probleem een gevolg van hoe wij mensen met onze mede-dieren omgaan. Een gevaarlijke, besmettelijke ziekte had net zo goed kunnen ontstaan in een ’veefabriek’ in Hollands Kroon of Schagen…

Kees Zwaan

Via mediapartner: Noordkop Centraal

Reageer op dit onderwerp

1 thought on “Column Kees Zwaan: Knir, Knar en Knor willen hun ribbetjes graag houden

Comments are closed.