Komt er straks nog wel drinkwater uit onze kranen of gaat alles naar de datacenters

HOLLANDS KROON – Uit interne stukken van de Provincie Noord-Holland blijkt dat men zich grote zorgen maakt over het aanleveren van drinkwater aan huishoudens door de enorme vraag naar koelwater voor de datacenters in Noord-Holland en dan vooral die in de Wieringermeer.  Op Agriport komen nog zeker 5 datacenters die elk ruim 260 kuub drinkwater per uur verbruiken om het gebouw te koelen, op jaarbasis komt dat uit uit 2,3 miljoen kuub. Een gezin gebruikt gemiddeld 50 kuub drinkwater per jaar.

Expert laten weten dat tijdens perioden dat mensen veel drinkwater nodig hebben, bijvoorbeeld in de zomer als de temperatuur de 30 graden ruim gaat overstijgen, de aanlevering van drinkwater in gevaar kan komen. Ook bij PWN is men nog steeds in het ongewisse over de enorme hoeveelheid drinkwater de datacenters in de Wieringermeer nu nodig hebben.

In een reactie laat de gemeente Hollands Kroon weten dat de vergunningen zijn afgegeven en hoeveel water een datacenter verbruikt niet relevant is voor deze vergunningen.

Onbekende chemicaliën worden toegevoegd

De datacenters van Google en Microsoft die het drinkwater gebruiken om de ruimtes te koelen voegen aan dit drinkwater chemicaliën toe waar niet duidelijk van is welke dit zijn. Deze chemicaliën belanden dan na gebruik weer in het milieu. Deze chemicaliën zijn nodig om bacteriën te doden en om kalkafzetting te voorkomen. Maar er is geen registratie van welke chemicaliën dit zijn, zeggen experts. Vooral de lozing van vervuild drinkwater in het milieu is voor velen een zeer hekeling punt en spreken dan ook hun verontrusting hierover uit.

Lees ook ons dossier over de datacenters in de Wieringermeer

Reageer op dit onderwerp