Op vakantie met een reisbewijs, goed idee?

HOLLANDS KROON – De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel ingediend voor het invoeren van een reisbewijs. Met dit reisbewijs zou je door de gehele EU kunnen reizen en zonder problemen op vakantie kunnen. Er moet nog veel geregeld worden om het reisbewijs op de markt te krijgen, maar de ideeën zijn er wel. Naar verwachting van de Europese Commissie is het reisbewijs voor de zomer nog aan te vragen. Met het reisbewijs zou je aan kunnen tonen dat je geen risico vormt voor nieuwe coronabesmettingen en dat je dus veilig op vakantie kunt gaan. 

Reisbewijs aanvragen

Er zijn meerdere manieren waar op je het reisbewijs aan kunt vragen. Je kunt een reisbewijs ontvangen als je aan kunt tonen dat je gevaccineerd bent en dit goed is gekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. Een reisbewijs kun je ook ontvangen als je aan kunt tonen dat je negatief getest bent. Hoeveel uur de test maximaal oud mag zijn moet nog worden bepaald. Heb je corona gehad en ben je hiervan hersteld? Dan kun je ook een reisbewijs ontvangen. Je bent dan nog immuun voor het virus. Zo loop je geen gevaar en vorm je ook geen risico. 

Persoonlijke gegevens

Het reisbewijs laat een QR-code zien waarmee gecontroleerd kan worden of het reisbewijs geldig is. Jouw persoonlijke gegevens kunnen dan ook in worden gezien. Hierbij gaat het om je naam, geboortedatum, datum van aanvragen van het reisbewijs en de medische reden waarom je een reisbewijs ontvangen hebt. Alleen de noodzakelijke persoonlijke gegevens worden vermeld. 

Meerdere vragen

Rondom het reisbewijs zijn er wel al een aantal vragen ontstaan. Zo is het onder andere nog niet duidelijk of gevaccineerde mensen alsnog andere kunnen besmetten. Ook premier Rutte heeft hier nog vragen over en is wat terughoudend over het onderwerp. Daarnaast wil Nederland niet de mensen die nog niet gevaccineerd zijn, of de mensen die niet gevaccineerd willen worden, buiten sluiten. 

Akkoordbesluit lidstaten

Om het hele plan van het reisbewijs uit te werken en om alles zo snel mogelijk te laten werken moeten wel alle lidstaten akkoord gaan. Alle 27 lidstaten moeten een akkoord geven. Nu heeft de Europese Commissie al een wetsvoorstel gedaan en dit moet nog goed worden gekeurd door het Europees Parlement, voordat de lidstaten akkoord kunnen gaan. De Europese Commissie wil dat nog voor de zomer de reisbewijzen aan kunnen worden gevraagd.

Reageer op dit onderwerp